Tomt. Elever som redan har det svårt hemma eller i skolan drabbas hårt när de tappar stödet från vänner vid distansundervisning. Foto: Mostphotos

Att kompisstödet försvinner slår hårt

De som söker sig till ungdomsmottagningen i Vallentuna har ofta problem hemma eller i skolan. – Då brukar kompisar bli stödet i tillvaron. Med corona har det stödet slagits undan lite, säger kurator Martin Svensson.

  • Publicerad 17:05, 19 mar 2021

Kuratorerna Martin Svensson och kollegan Camilla Beckung betonar att de som söker hjälp är en begränsad grupp, som inte är representativ för alla unga i kommunen. Till ungdomsmottagningen i Vallentuna kommer barn och unga mellan 12 och 23 år. Ofta har de problem hemma eller i skolan.

– Men det är tydligt att distansundervisningen har varit svår för många av dem vi träffar. Det är det sociala utbytet i skolan man saknar, säger Camilla Beckung.

På Vallentuna gymnasium har undervisningen skett på distans sedan ett år. I högstadiet infördes digital undervisning i december. Gradvis sker nu en återgång till vanlig undervisning.

Många tycker att det är skönt att slippa gå till skolan i början. Men efter ett tag börjar ungdomarna som kuratorerna träffar sakna det sociala utbytet.

Uppmuntrar till rörelse

Ett sätt att hjälpa unga som har det tufft är att undersöka vad de mår bra av.

– Vi brukar ofta uppmuntra till fysisk aktivitet. Men man avråds från att gå på gym. Andra kontaktytor har också stängt ner, som handboll eller kyrkans aktiviteter, säger Martin Svensson.

– Då får man hitta de alternativa vägarna, men det är begränsat, säger Camilla Beckung.

Så orkar du igenom pandemin

Skapa egna rutiner. Som att äta frukost, ta en morgonpromenad och prata med en vän på fasta tider.

Håll kontakten. Det går att vara social även om man inte ses, till exempel plugga med kompisar på Facetime.

Källa: Ungdomsmottagningen i Vallentuna

Visa merVisa mindre