Det var den 17 juni 2023 som ett antal hästar slet sig loss och skenade på Djurgården och Strandvägen. Flera personer skadades, bland annat en man i 70-årsåldern som fick livshotande hjärnskador.

I december 2023 åtalades den 55-årige man som arrangerade hästutflykten. Åtalspunkterna gällde grovt vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan.

Åklagaren: Dog av skadorna

Sex dagar efter att åtalet väcktes avled den svårt skadade mannen i 70-årsåldern. Sedan dess har förundersökningen kompletterats för ta reda på om det var olyckan som låg bakom dödsfallet.

– Den rättsmedicinska undersökningen visar att målsäganden dog av de allvarliga skador han ådrog sig i samband med att hästarna skenade, säger extra åklagare Anna Meyrowitsch i ett pressmeddelande.

Miljonböter

Åklagaren, som menar att den 55-årige mannen varit ensam ansvarig för den aktuella verksamheten, har också höjt yrkandet om företagsbot från 400 000 kronor till 1 000 000 kronor.

Den åtalade mannen förnekar brott.

– Han har inte varit vållande, det är bara en tragisk olyckshändelse och min klient är lika berörd och ledsen över att de här skadorna har uppstått, sa försvarsadvokaten Henrik Olsson Lilja till Mitt i i somras.

Rättegången kommer att hållas i Stockholms tingsrätt i april.