Aspuddens centrum har varit sig likt i åratal – en liten gågata kantad av butiker, ett kafé och andra servicelokaler.

Men runt 2022 sätts spaden i jorden för ett stort byggprojekt, om förslaget till detaljplan godkänns. Tanken är att centrumet ska växa med två helt nya kvarter i norr. 270 nya bostäder ska byggas och ett torg skapas i korsningen Eriks Segersälls väg-Schlytersvägen. Dessutom blir det ett brett trappstråk mellan de nya husen och butiker och annan service i bottenvåningarna.

– Det viktigaste med projektet är att det blir många nya bostäder i närheten av kollektivtrafiken, och att det blir ett torg i ett centrum som saknar det i dag. Den smala gågata som finns är inte solbelyst, men det blir det nya torget som är vänt mot söder, säger Peter Tomtlund, handläggare på stadsbyggnadskontoret.

Ute på samråd

Just nu är det förslaget till detaljplan ute på samråd. Till och med den 18 januari kan man lämna sina synpunkter, via webbsidan bygg- och plantjänsten. I slutet av 2021 är det dags för granskning – en ny chans att tycka till. I början av 2022 ska planen antas, om allt löper på.

– Det här är ett planförslag som verkligen tillför något. Men jag kan också förstå att människor som är vana vid sitt centrum har invändningar, säger Peter Tomtlund.

Tio villor rivs

För att bygget ska bli verklighet måste en del naturmark användas. Den marken äger staden. Övrig mark ägs av tre byggherrar. På den finns tio villor, som måste rivas om bygget ska bli verklighet. De är uppköpta av byggaktörerna, eller så har dessa kommit överens med ägaren om att köpa huset om detaljplanen går igenom.

– Att byggherrarna löst den frågan var en förutsättning för att vi skulle arbeta fram ett förslag till detaljplan, säger Peter Tomtlund.