32-årige Vasastadsbon Simon Hällström har gått två systemutvecklarutbildningar och håller nu på att studera till teknisk testare på Jensens yrkeshögskola. Vid sidan av det jobbar han som registrator på ett ställe där man kan testa sig för covid-19 och planerar höstens hackathon, NASA Space Apps, som arrangeras av NASA.

Ett hackathon är ett evenemang där programmerare möts för att programmera, tävla och inspireras av varandra.

Sker via zoom

I år kommer NASA Space Apps att ske via zoom och Simon har utsetts till svensk värd för evenemanget vilket innebär att han håller i den i Sverige.

– Jag tycker om att ha mycket att göra, och hinner med allt. Min asperger är min superkraft, den gör att jag kan fokusera och att jag kan väldigt mycket om vissa ämnen, som till exempel rymden. Jag tycker att det är roligt att visa att bara för att man har en aspergerdiagnos så behöver det inte stoppa en, säger Simon Hällström, som fick sin första dator när han var sex år.

– Jag lärde mig snabbt att koda i kommandotolken som fanns i den tidens datorer och har sedan dess varit intresserad av programmering.

2018 vann Simon Hällström en "rymdresa" i en tävling som arrangerades av Svenska spel. Han blev uppringd i direktsändning och valdes ut av 1666 sökande. Priset var så nära en riktig rymdresa man kan komma: en så kallad parabolisk flygning. Det innebär att man åker med ett specialbyggt flygplan i 380 kilometer i timmen och uppnår ett tyngdlöst tillstånd. Samtidigt skulle han ha VR-glasögon på sig för att få den ultimata rymdkänslan.

Lunch med Fuglesang

Dock blev resan aldrig av då Simon hade glömt ett läkarintyg som man var tvungen att ha för att få åka med. I stället blev det en lunch med... Christer Fuglesang. Inte fy skam heller.

– Det var kul, vi pratade om allt möjligt. Bland annat om styrsystem till raketer som jag tycker är väldigt intressant, säger Simon Hällström.

Inför NASA Space Apps som år är 2-3 oktober så ska han få ihop en jury, bland annat hoppas han på att få med Fuglesang. Han behöver också ett team som kan jobba med tävlingen ideellt och sponsorer.

– Det är rätt häftigt, under de här dagarna är folk från 150 länder med och tävlar samtidigt. Uppgifterna varierar men handlar i grunden om olika tekniska problem som man ska lösa. Till exempel har ett tidigare uppdrag varit att göra en 3D-visualisering av satelliter i omlopp runt jorden. Man har 48 timmar på sig att komma på sin lösning, säger Simon Hällström, som själv har kommit tvåa i tävlingen.

Han berättar att det inte bara är systemutvecklare som deltar.

– Det kan vara någon med stor kunskap om rymden eller någon som är en jätteduktig designer. Man tävlar oftast i grupp och då behövs olika kunskaper.

– Det ska bli väldigt kul. Och jag har ju bra med tid för att förbereda mig.