Åtal. På tisdagen väcktes åtal mot en västerortsrappare i Södertörns tingsrätt, misstänkt för stämpling till människorov. Foto: Mostphotos

Artist åtalad för stämpling till människorov

I dag åtalades 30 personer som ingår i olika kriminella nätverk, efter en omfattande utredning om flertalet olika grova brott. Bland annat misstänks en rappare från Rinkeby för stämpling till människorov.

  • Publicerad 16:58, 23 mar 2021

Sedan årsskiftet har Rinkebyrapparen Yasin Mahamoud suttit häktad vid Kronobergshäktet, misstänkt för inblandning i ett kidnappningsförsök av en annan känd svensk artist.

I dag, tisdag, meddelade kammaråklagare Anna Stråth att åtal väcks.

– Han är misstänkt för stämpling till människorov, säger hon.

Beskedet kom bara dagar efter att han i sin frånvaro tilldelats två priser på prestigefyllda musikgalan P3 Guld.

Brottsrubriceringarna är bland annat försök till mord, synnerligen grovt narkotikabrott, synnerligen grovt vapenbrott, allmänfarlig ödeläggelse, rån och människorov. 28 av de 30 åtalade är häktade.

Agerat lockbete

Enligt åtalet ska den misstänkte rapparen i slutet av mars förra året ha försökt locka målsägande till en musikstudio i centrala Stockholm, där planerna sedan ska ha varit att kidnappa artisten.

– Han har samverkat med ett annat kriminellt nätverk och hjälpt dem i att försöka lura fram målsägande, säger Anna Stråth.

Kidnappningen av artisten fick dock avbrytas, och genomfördes istället i april. Den händelsen är Rinkebyrapparen inte misstänkt för inblandning i.

– Nej, han är bara inblandad i det som ägde rum i mars, säger Anna Stråth.

Nekar till brott

En stor del av bevisningen i det omfattande åtalet består av utdrag från det krypterade chattverktyget Encrochat, som europeisk polis lyckades infiltrera under våren 2020.

– Ja, bevisningen mot honom består till en stor del av information från chattarna, säger Anna Stråth.

Yasin själv nekar till brott.

– Han förnekar brott. Han förnekar såväl påståendet om stämpling som påståendet om förberedelse till människorov, har hans advokat Frida Wallin sagt till Expressen.

Huvudförhandlingen startar den 6 april och kommer äga rum i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Förhandlingen är planerad att på gå fram till midsommar.

Mitt i har sökt artistens advokat.