Skiss. Så här skulle det kunna se ut utanför udden vid hundstranden i Bellevueparken. Foto: Malin Persson

Arkitektens förslag för Bellevue

I vintras skrev Mitt i om två Vasastadsbor som badar året om i Brunnsviken. Efter artikeln har det blivit ett helt gäng som badar tillsammans där. Nu har arkitekten Malin Persson tagit fram en idé för att främja utebadandet.

  • Publicerad 14:56, 9 apr 2021

Förstasidan på årets första nummer av Mitt i Vasastan pryddes av Vasastadsborna Susanna Toivanen och Henna Hasson badande i Brunnsviken. Sedan sommaren 2020 har de setts i Bellevueparken när de har hoppat i. Efter artikeln anslöt många Vasastadsbor och nu är de flera som ses och badar.

Redan i december pratade Susanna Toivanen om att man borde underlätta för dem som vill bada där och under början av året har hennes vän Malin Persson, som är arkitekt, skissat på ett förslag till en badinrättning i viken. Tanken är att den ska vara flyttbar och inte permanent.

– Jag brukar ha egna projekt på gång och såg det här som ett lysande tillfälle att hjälpa till. Vi har varit på platsen tillsammans och pratat om vad som skulle behövas. Jag tycker att det skulle passa väldigt bra med en liten badholme just i Bellevueparken, säger Malin Persson och fortsätter:

– Det är som gjort för att ha bryggor som löper längs med udden. I dag finns inte så många platser att bada på om man bor i innerstan och saknar bil.

Skickat skissen till staden

Skissen innehåller öppna omklädningsbås med regnskydd. I slutet av februari skickade Malin Persson in förslaget till stadsdelsförvaltningen, men fick som svar att området är en del av Kungliga Nationstadsparken. Det innebär att frågan om ny bebyggelse finns reglerad i miljöbalken. Bland annat står det där att nybyggen bara kan tillåtas om de sker utan intrång i parklandskapet eller naturmiljön.

Med hänsyn till det är stadsdelens bedömning att projektet inte skulle kunna bli aktuellt. Nu vill Malin Persson och badarna komma i kontakt med någon inom Stockholms stad eller Solna kommun.

– Vi tror fortfarande på idén och vill gärna diskutera om det ändå vore möjligt att få till det här, eller om det finns någon annan lämpligare placering, säger Malin Persson.

Foto: Malin Persson

Foto: Malin Persson