Glada. Skolborgarråd Isabel Smedberg-Palmqvist (L), rektor Ann-Christin Sundell och Happy Hilmarsdottir, grundskolechef i Järva, efter prisutdelningen. Foto: Privat

Årets rektor finns i Järva!

Oxhagsskolan i Akalla presterar bättre än genomsnittet i matte och har ett hyllat trelärarsystem. Nu har Ann-Christin Sundell utsetts till årets rektor av Lärarförbundet.

  • Publicerad 17:11, 12 okt 2021

Varje år delar Lärarstiftelsen tillsammans med Lärarförbundet Skolledare ut pris till årets rektor, där en rektor som gjort en extraordinär insats sitt arbete prisas.

I år var 26 rektorer från hela landet nominerade, och när vinnaren presenterades den 5 oktober stod det klart att Ann-Christin Sundell, rektor på Oxhagsskolan i Akalla, tagit hem det hela.

– Det är en fantastisk glädje, och ett bevis på att jag och min personal lyckats tillsammans; det här är allas vårt pris. Det är också en otroligt rörande att en skola från Järva får skina, säger Ann-Christin Sundell.

Grundskolechefen stolt

Grundskolechefen i Järva, Happy Hilmarsdottir, hyllar arbetet på skolan och tycker att priset var välförtjänt.

– Det här är en otroligt duktig och engagerad rektor, som under en lång tid har arbetat för att skolan ska få de allra bästa förutsättningarna, säger hon.

Hon beskriver en skola där alla värnar om varandra.

– Ann-Christin har tillit till sina medarbetare, jobbar med goda relationer till vårdnadshavare och elever, samtidigt som hon fokuserar på skolans kärnuppdrag; undervisning och lärande. På Oxhagsskolan är det hög kvalitet på undervisningen och en stimulerande miljö vilket gör att eleverna blir motiverade.

Vinnare. Ann-Christin Sundell tog hem titeln som Årets rektor i år. Foto: Happy Hilmarsdottir

Sammansvetsade team

Ann-Christin Sundell har jobbat i Järva i 20 år. Först som biträdande rektor på Enbacksskolan, och sedan elva år tillbaka som rektor på Oxhagsskolan. Hon har infört ett trelärarsystem på skolan, vilket innebär att det är tre lärare per årskurs som har huvudansvar för undervisningen.

Därutöver berättar hon att hon satsat extra mycket på elevhälsofunktioner, och att det på skolan finns kurator, skolpsykolog, skolsköterska, logoped och fyra specialpedagoger som jobbar tätt med lärarna.

– De flesta jobbar med alla elever i samma årskurs, det blir samma lärare som har ansvar tillsammans vilket gör kommunikationen personalen emellan trygg och effektiv. Här delar man både glädje och sorg, och stöttar varandra. Alla jobbar mot samma mål, säger hon, och fortsätter:

– Det innebär också att vi nästan aldrig behöver ta in vikarier om någon är sjuk, man kan täcka upp för varandra. Personalen trivs på skolan, många söker sig hit just tack vare trelärarsystemet, och de som jobbar här jobbar kvar länge. Det skapar en trygghet även bland eleverna, de vet var de har sina vuxna.

Språket a och o

Och det går bra för eleverna på Oxhagsskolan. De ligger bland annat över snittet i matte och presterar bättre än förväntat generellt, menar Happy Hilmarsdottir.

– Skolas resultat ligger på en högre nivå än ett förväntat resultat för den här typen av skola. Att ligga på matteresultat som är över snittet är en oerhörd prestation i ett sådant här område, säger hon.

Ann-Christin Sundell beskriver det gedigna arbetet med språk som den största nyckeln bakom framgången.

– Det är genom språket man lär sig, kan man inte språket kan man ju inte lära sig historia eller naturkunskap heller. Vi har väldigt starkt fokus på det. I varje årskurs har jag lärare som kan undervisa i svenska som andraspråk, eftersom många elever inte talar svenska hemma. Det är också därför vi har en anställd logoped på skolan, säger hon.

Priset består av 55 000 kronor som vinnaren får använda till sin egen kompetensutveckling och/eller till kompetensutveckling av sina medarbetare.

Motiveringen

Priset delas ut till en skolledare som systematiskt över tid utvecklat, initierat och organiserat en stödjande miljö för utbildningen. Denne ska också ha genomfört ett utvecklingsprojekt tillsammans med sina medarbetare som gjort skillnad för barnens och elevernas lärande, samt på ett tydligt sätt arbetar för kvalitet i utbildningen.

Juryns motivering: ”Med höga förväntningar och ett stort engagemang har hon lyckats vända, bibehålla och fortsätta utveckla resultaten i en skola som haft stora behov. Hennes fokus på uppdraget har lett bland annat till att resultaten i matematik nu ligger över Stockholm stads genomsnitt.”

Visa merVisa mindre