Göteborg

Den ekonomiska krisen i välfärden är långt ifrån över både på riksplan och i kommunerna. I Göteborg befinner sig framför allt grundskolorna och förskolorna i ett mycket pressat läge.

För att lätta på trycket skjuter Socialdemokraterna, Västerpartiet och Miljöpartiets nu till 200 miljoner kronor till utbildning och omsorg för stadens barn.

– Det är bestående medel och jag är glad att vi har möjlighet att göra den här prioriteringen. Det handlar ytterst om att rädda barnen från SD-regeringens nedskärningar för i grunden kräver välfärden mycket mer, säger kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S).

LÄS ÄVEN: Budgettider: Så vill de rödgröna säkra Göteborg 2024

Direkt till klassrummen

De nya resurserna – 100 miljoner kronor till förskola och 100 miljoner till grundskolan – ska bland annat räcka till att lätta på vikariebegränsningar i förskolan, skydda kulturskolan och stärka stöd till skolor i skärgården så att exempelvis Asperöskolan kan överleva.

– Pengarna till skolan ska gå direkt ut i klassrummen till lärare och elever.

Likt i fjol handlar krisinsatsen om att hantera det akuta läget genom en extrabudget med kompletteringar av den liggande kommunbudgeten.

– Vi har tre tillfällen per år att reglera om man ser omvärldsförändringar som inte har fångats i den ordinarie budgeten. Nu finns det ett visst utrymme där vi kan göra det genom den så kallade resultatutjämningsreserven.

LÄS ÄVEN: Krisen fortsätter: 60 miljoner fattas i Göteborgs skolor

Har ni känt press på att tillföra medel till skolan efter föräldrauppror och protester?

– Vi utgår från det faktiska behovet i verksamheterna. Det vi har sett när det gäller våra barn är att vi inte har kunnat svara upp tillräckligt när SD och regeringen sviker. Nu gör vi vad vi kan för att förstärka och minska skadorna av kostnadskrisen.

Tufft år

”Vi befinner oss i ett extremt svårt ekonomiskt läge.” Frasen har Jonas Attenius upprepat vid flera tillfällen. Som prognoserna ser ut kommer göteborgarna får höra orden igen.

– 2024 är tyvärr ett väldigt tufft år. Vi väntar fortfarande på krisstöd till kommunerna från SD-regeringen. För det här går inte längre om vi ska klara välfärdsuppdraget.

Hela kompletteringsbudgeten presenteras nästa vecka och ska röstas om i nästa kommunfullmäktige.