Resurs. Wezira Abdulwahab har en extratjänst på Fabriksvägens sysselsättning. Med på bild är hennes handledare Zahra Nikpour. Foto: Madelene Hergils

Arbetslösheten har sjunkit bland utlandsfödda

Arbetslöshetssifforna i kommunen är fortsatt en av de lägsta i länet det visar Arbetsförmedlingens siffror för oktober. I gruppen utlandsfödda har arbetslösheten sjunkit med 3,8 procentenheter sedan samma tidpunkt förra året.

  • Publicerad 11:00, 26 nov 2021

Tanken med extratjänsterna är att ta ett första steg på arbetsmarknaden

Göran Westerlund, arbetsmarknadsansvarig på Vallentuna kommun, tror att andelen utlandsfödda i arbete kan härledas till den arbetsmarknadssatsning kommunen gjort genom att tillsammans med Arbetsförmedlingen genom så kallade extratjänster. En extratjänst är till för den som är nyanländ eller som stått utanför arbetsmarknaden en längre tid.

Fyrtio nya tjänster

Satsningen fanns redan 2017 i kommunen, men det var först i januari 2020 som satsningen tog fart på allvar. De flesta tjänsterna finns inom daglig sysselsättning och inom hemtjänsten.

– Vi har fått igång fyrtio sådana tjänster, säger han och planen är att fortsätta.

Enligt Göran Westerlund, är idén men de här typer av tjänster att kombinera arbetet med svenskstudier och menar att det redan nu går att se en utveckling.

– Tanken med extratjänsterna är att ta ett första steg på arbetsmarknaden och kunna leda fram till anställningar. Det har vi lyckats med, bland annat så har hemtjänsterna varit duktiga på att fånga upp.

Wezira Abdulwahab kom till Sverige från Etiopien 2017 och har sedan ett och ett halvt år haft en extratjänst som resurs på Fabriksvägens sysselsättning som arbetar med personer med psykisk funktionsnedsättning, där hon bland annat lagar mat, städar och pratar med deltagarna.

– Jag trivs bra med att jobba här. säger hon.

Hon jobbar fyra timmar om dagen i verksamheten, resten av dagen studerar hon på SFI och berättar att hon tycker att det är bra att komma till jobbet och ha ett sammanhang istället för att bara sitta ensam hemma, där hon även får öva på språket.

– Här på jobbet pratar jag mycket svenska. Det är bra.

Planerar vidare utbildning

Hennes handledare Zarha Nikpour säger att de är glada att ha henne i verksamheten och uppmuntrar andra till att också satsa på extratjänster.

– Det är värt att ha en extratjänst i verksamheten. Visst får man sätta av extra personal men det är att ge och ta. Hon har hjälpt oss jättemycket, säger hon.

Hon menar på att extratjänster är en möjlighet för de som kommer nya till Sverige att möta olika människor och komma in i samhället och ta del av traditioner.

I maj tar Weziras extratjänst slut och planen är hon ska studera vidare till något hon vill arbeta med. Hon har många tankar inför framtiden, hon skulle bland annat vilja jobba i skola eller bli kock då hon gillar att laga mat.

Extratjänst

Anställningsformen är ett samarbete mellan kommunen och Arbetsförmedlingen.

En extratjänst är till för den som är nyanländ eller av andra anledningar står långt i från arbetsmarknaden. Arbetsgivare inom välfärd, offentlig sektor, ideell eller kulturell sektor har rätt att ansöka om möjligheten att ta in en extratjänst i sin verksamhet.

Tanken med en extratjänst är att ge arbetstagaren chans att bygga upp arbetslivserfarenhet, lära sig nya färdigheter och stärka sina språkkunskaper. Anställningen är på heltid då arbetstagaren även studerar viss procent på heltiden.

Källa: Arbetsförmedlingen/Vallentuna kommun

Visa merVisa mindre