Under förra året ökade antalet nyregistreringar av människans bästa vän med elva procent, den största ökningen på 20 år och bland de högsta någonsin sedan hundregistret började föra statistik på 1950-talet.

Närmare en miljon hundar finns registrerade i Sverige, varav drygt 140 000 bor i Stockholms län.

– Det är nu fler hundar i Stockholm än någonsin. Det blir lätt så att när andra människor skaffar, vill man själv ha, säger Hans Rosenberg från Svenska Kennelklubben.

Tommy von Geijer, som bor i Runsa i Upplands Väsby, är ingen nybörjarhusse. Rottweilern Zookie, 9, har han haft sedan hon var valp. När vi stannar för att få en pratstund på promenaden i Runby studsar hon runt hans fötter, ivrig att leka med den medhavda bollen.

– Akta dig för att ta den, då kan hon bli för ivrig och ta tag, säger Tommy.

Han bor i ett område med många nya lägenheter och därmed många nyinflyttade och han har sett att flera har hund.

– Men jag vet inte ju inte om de har skaffat det under coronapandemin eller redan hade hund när de flyttade in.

Han märker dock att det finns ett intresse när han är ute och går med Zookie.

– Folk kommer fram och frågar saker, som till exempel hur man sköter den här rasen.

Han betonar att det är en hundras som kräver ganska mycket.

– Det är en brukshund som behöver fostran och mycket mental och fysisk träning. Man kan inte bara köpa en sådan här hund och sedan lämna den hemma när man jobbar. Det är definitivt ingen soffhund.

Zookie är till och med utbildad tjänstehund – hon är patrullhund i Hemvärnet. Ett par gånger om året är hon med på övningar som bland annat går ut på att söka upp fienden.

– Men nu får vi nog trappa ner, vi börjar bli lite till åren, både hon och jag, säger Tommy och skrattar.

Kolla upp rasen

Den som vill skaffa en fyrbent familjemedlem behöver tänka igenom vilken ras som passar bäst.

– Varje ras är unik och framavlad för ett speciellt ändamål, säger Hans Rosenberg. Den finska röda spetsen är ju söt, men det är en fågelhund och kommer att skälla hela dagarna, då kan man inte gå runt och säga tyst hela tiden. Det gäller att välja rätt hund, det finns en ras för alla.