Antalet personer som sover utomhus, i trappuppgångar eller befinner sig i annan typ av akut eller tillfällig hemlöshet minskar något i Sverige, enligt Socialstyrelsens senaste kartläggning. Men antalet men ligger ändå på 27 000 personer.

I Upplands Väsby har antalet hemlösa också minskat något. Under förra året fanns det 127 hemlösa i kommunen, fördelat på fyra kategorier (se faktaruta). Det motsvarar 25,8 personer per 10 000 invånare, vilket är snudd på riksgenomsnittet (26). 2017 var motsvarande snittsiffra i Upplands Väsby 28,9 personer.

– Vi gör egna hemlöshetskartläggningar kopplade till de individer vi är i kontakt med. Vi får till exempel rapporter från relationsvåldsteamet och ekonomiskt bistånd (försörjningsstöd), säger tf socialchef Maria Röstberg.

Maria Röstberg, tf socialchef i Upplands Väsby kommun.

Maria Röstberg, tf socialchef i Upplands Väsby kommun.

Upplands Väsby kommun

Att hamna i hemlöshet beror oftast på minst en av tre faktorer: Missbruksproblematik, våld i nära relationer eller att man hamnar i ekonomisk knipa och inte kan betala hyran, menar hon.

Några natthärbärgen finns inte i Upplands Väsby. Men enligt Maria Röstberg finns en utväg hos kommunen.

– Vid akut hemlöshet kan man söka bidrag till logi hos ekonomiskt bistånd. Vi har även en socialjour, vårt yttersta skyddsnät. Den är öppen dygnet runt.

Vänder sig till kyrkan

Lisa Hofverberg är diakon i Hammarby församling, dit många utsatta vänder sig för att få hjälp. Men att hjälpa hemlösa med bostad är svårt.

– Många tror att de kan hänvisa hit, men kyrkan har inte att hjälpa hemlösa som uppdrag. Vi har varken boenden eller lägenheter. Däremot kan vi stötta människor med samtal och hänvisa till rätt hjälp och stöd.

Lisa Hofverberg, diakon i Hammarby församling i Upplands Väsby.

Lisa Hofverberg, diakon i Hammarby församling i Upplands Väsby.

Charlotte Arwedsson

Hon tycker det är frustrerande att det inte finns några natthärbärgen i Upplands Väsby.

– Vi kan bara hänvisa till kommunen och stöd i kyrkor och hjälporganisationer inne i stan. Ibland har vi fått kollekt och gåvor så vi kan stötta med till exempel matkasse, SL-kort och kläder.

Jobbar vräkningsförebyggande

Till skillnad från andra kommuner som till exempel Uppsala, där vräkningarna ökar, har Upplands Väsby hittat effektiva arbetssätt för att minska antalet hemlösa.

– Det finns många olika ingångar. En är att man länge haft en dialog med socialtjänsten utifrån beroendeproblematik. Då har vi insatsen "Bostad först" där man kan ge en person, som inte hade fått något kontrakt annars, en bostad. Då gör man det möjligt för personen att få ett ordnat liv. Parallellt ger vi stöd på flera sätt, säger Maria Röstberg.

Andra sätt är enligt socialchefen försökslägenheter (biståndsbeslut krävs) och vräkningsförebyggande åtgärder i samarbete med Väsbyhem.

Peyman Rezapour, trygghets- och säkerhetschef på Väsbyhem.

Peyman Rezapour, trygghets- och säkerhetschef på Väsbyhem.

Privat

Peyman Rezapour, Väsbyhems trygghets- och säkerhetschef, berättar att man efter pandemin tar extra hänsyn till folks privatekonomi och försökt träffa de som har det svårt. Trots att många har det tufft ekonomiskt nu ser han bara en marginell ökning med sena hyror i januari i år jämfört med tidigare år.

– Vi följer upp de som är sena med hyran och försöker få till en lösning. Det är oftast mänskliga faktorn men ibland kan det vara att någon kan ha blivit av med jobbet, någon annan har inte fått sin lön. Blir det upprepade förseningar träffas vi tillsammans med socialtjänsten för att hyresgästerna ska få rätt stöd.

Majoriteten av hyresgästerna prioriterar att betala hyran i första hand.

Uppsägningar görs – men när det är barn inblandade har man ett tydligt mål: Att inte vräka barnfamiljer.

– Här har vi en nära dialog med hyresgästerna och socialtjänsten. Tack vara det har vi de senaste två åren vi inte vräkt en enda barnfamilj, säger Peyman Rezapour.