Polisen rapporterar att antalet anmälda brott minskar i de så kallade Purple Flag områdena. Det handlar om Fredstan, Nordstan, Lilla Bommen och Västra Nordstan.

Statistik från år 2018 till 2021 visar att antalet anmälda brott har sjunkit med 33 procent. Det är en stor minskning i jämförelse med övriga centrum, uppger polisen.

– Det är ett fantastiskt resultat av att alla agerar tillsammans för att minska brottsligheten och öka både säkerheten och tryggheten för stadens medborgare, säger Ola Skogsberg, kommunpolis, city.

"Långsiktigt ansvar"

Framgångarna förklaras av olika insatser som har gjorts inom Purple Flag. Men det är framför allt samverkan mellan en rad olika aktörer – polis, kommun, boende, fastighetsägare, Trafikverket med flera – som lett till det positiva resultatet.

– Projektets framgång bygger på att alla tar ansvar och arbetar långsiktigt. Vi har skapat en samsyn för vad vi vill åstadkomma och nu ror alla åt samma håll. Handlingsplanerna är våra styrdokument och följs upp kontinuerligt, säger Sofie Lindström, processledare för Purple Flag, för Innerstaden Göteborg.

De olika aktörerna träffas regelbundet för att tidigt kunna identifiera problem och brister så att de snabbt kan omhändertas.

Tillsammans har de även kvällsvandringar samtidigt som åtgärder som utökad belysning, patrullerande ordningsvakter, sociala insatser riktade mot ungdomar och attraktiva etableringar har införts.

Lyfter in kulturen

Det planeras också för en 570 kvm stor ljusprojicering på Centrumhusets fasad vid Kungsportsplatsen och en Kulturlots som ska verka som en länk mellan kreativa näringar och fastighetsägare.

I slutet av oktober i år förnyades Purple Flag certifikaten för samtliga områden.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/sa-blev-nordstan-sakrast-i-centrum/reptjz!mqlD@n8U@GLLhrcRAe5PWA/