Enebybergstjejen Anna Modig, numer Östermalmsbo, debuterar som författare med boken Drottning Ommas krona, en äventyrsroman för barn- och unga.

Att skriva har alltid varit ett stort intresse, berättar hon. Sedan barnsben har hon skrivit dagbok.

– När jag fick barn så tänkte jag att det nog inte kommer finnas någon förälder som kommer läsa så mycket för sina barn som jag, säger Anna.

"Helt förtvivlad"

Det var dock svårt att få ena sonen att börja läsa. Trots långa sagostunder tog det emot.

– Jag blev helt förtvivlad. Han ville inte läsa själv även om jag försökte muta honom, det gick bara inte. 

Anna började fila på sina egna berättelser.

– Jag hade också en period då jag inte jobbade och behövde sysselsätta mig. Man brukar säga att alla människor har en bok i sig och jag älskar barn- och ungdomslitteratur, så om jag skriver en bok, då måste han läsa den, tänkte jag.

Astrid Lindgren-inspirerad

Drottning Ommas krona handlar om syskonen Ville och Lea som tillsammans med kompisen Filip blir vittne till när en otäck man attackerar en hund. Samtidigt som de ska försöka rädda hunden pågår en omfattande polisjakt i samhället efter att en relik stulits från Vadstena slott.

Anna berättar att hon inspirerats av egna barnupplevelser vid Omberg där hon har släkt. Pippi Långstrump nämns också, bland annat.

– Det är en modern fembok med inslag av det föräldrafria livet, precis som vi får följa barnen i Astrid Lindgrens sagor. Lättläst och samtidigt en bra däckare.

Härnäst väntar en turné för få spridning på boken. I april ska hon besöka Enebybergs bibliotek.

Vill få fler att läsa

Med boken hoppas hon kunna inspirera unga till att läsa.

– Alla är överens i dagens samhälle om att det måste läsas mer, trots det så satsas det inte och det finns så mycket mer man kan göra.

Har du något tips till föräldrar som vill få sina barn att läsa?

– Föregå med gott exempel. Man kan inte förvänta sig att barn ska tycka det är spännande och förstå hur roligt det är att läsa om inte föräldrarna gör det. Börja tidigt, läs högt redan i bebisåldern.

Hur gick det med din son. Har han läst den?

– Han är i den åldern då man helst inte gör något som föräldrar tycker att man ska göra. Men han har kommit halvvägs, säger hon.