Help in Change gick snabbt från en Facebookgrupp till att bli en ideell förening. Man driver i dag bland annat integrationsprojektet Care in Change med stöd från Europeiska socialfonden.
Anna Zoteeva är ursprungligen från Ryssland och bor på Kungsholmen. Hon volontärade på akutboendet i Stadshagen vid Sankt Göransgatan där det bodde ukrainska flyktingar fram till i höstas.
Nu är hon en av lärarna i svenska- och engelskakurserna som Help in Change ordnar för ukrainska flyktingar varje söndag på biblioteket vid Fridhemsplan.
– Språket är nyckeln till integration, det första och viktigaste steget, säger hon.
Hjälpa med jobb
Utöver språkkurserna har Help in Change ett mentorskapsprogram där ukrainare kopplas samman med etablerade stockholmare som talar ukrainska eller ryska och som kan ge stöd och hjälp på olika sätt.
– Det idealiska är att mentorn bidrar och hjälper personen från Ukraina att komma in i samhället och få ett jobb, säger Anna och lägger till att arbetsgivare är välkomna att kontakta organisationen.
Man anordnar också integrationsevent. Nyligen arrangerades till exempel en after work för 20 ukrainska jurister, ett event kan också handla om att lära ut att skriva cv eller hur arbetsmarknaden i Sverige fungerar.
– Till en början hade vi mest fokus på humanitära insatser. Men vi insåg att eftersom våra volontärer pratar ukrainska och ryska kan vi även göra nytta i integrationsarbetet.
Vänner från Stadshagen
Våren 2022 var Anna ofta på akutboendet i Stadshagen. I dag bor de flesta från boendet i olika delar av Stockholm, men Anna har lite kontakt med några av dem. Hon berättar att många som bodde på Sankt Göransgatan har blivit vänner.
På biblioteket i Bromma håller man också i språkkurser, dit går en grupp ukrainare som bodde i Stadshagen förra året.
– Många fortsätter att hålla kontakten och träffas fortfarande. Flera i språkgruppen i Bromma har blivit riktigt bra kompisar.