Finanskrisen på 1990-talet resulterade i att Brandbergens bibliotek blev av med sina stora lokaler i centrum och fick tillfälligt flytta in i Träffpunktens betydligt mindre lokaler. Hösten 2002 när ekonomin blev bättre nyöppnade biblioteket.

– Det blev som en omstart då. Det är det vi vill uppmärksamma nu, säger bibliotekarien Anna Westerlund.

Fungerar som skolbibliotek

Biblioteket har funnits i Brandbergen sedan 70-talet och blivit en del av lokalsamhället, menar hon. Exempelvis är de numera skolbibliotek åt Brandbergskolan och har därför en nära relation med både skolelever och de stammisar som kommer regelbudet för att låna böcker eller hämta annan typ av information.

– Biblioteken är ett av de få öppna rummen i samhället för alla där det inte krävs någon motprestation.

Nu ska biblioteket firas med en hel vecka med olika aktiviteter bland annat med filmvisning, robotturnering och besök från Konstverkstan, som vanligtvis håller till i kulturhuset i Handen.

– Det händer något här varje dag vi har öppet!

Till exempel flyttar Konstverkstan till bibblan den 6 oktober kl 14.30. Här kan barn skapa ett stort tryck tillsammans som sedan kommer synas på biblioteket.

Stort namn avslutar

Förutom enskilda aktiviteter kommer det även finnas möjlighet för både pyssel och utställning om biblioteket nu och då. Festligheterna avslutas med dunder och brak på fredagen klockan 12.30 när Anna Järvinen ger en lunchkonsert med gratis inträde.

– Det känns jättekul att få hit ett sådant stort namn, säger Anna Westerlund.