För ett år sedan tjöt larmet i Anna Hallums mobil. En man i 50-årsåldern hade fått ett hjärtstopp i padelhallen PDL Center Boo på Värmdövägen, 1,1 kilometer från hennes hem.

– Vi hade en tillställning hemma och både jag och min kusin är läkare så vi åkte ner. Då hade jag inte hjärtstartare med mig men jag genomförde kompressioner. Han klarade sig och de som drev padelhallen skickade blommor till honom.

Få hjärtstartare i bostadsområden

Larmet tjuter så fort Anna Hallum öppnar skåpet som sitter på hennes garagevägg på Gnejsvägen. En försäkring täcker eventuell stöld. ”Den låter tills jag stänger luckan. Vi måste kontrollera regelbundet att det är varmt i skåpet och att lampan blinkar.”

Larmet tjuter så fort Anna Hallum öppnar skåpet som sitter på hennes garagevägg på Gnejsvägen. En försäkring täcker eventuell stöld. ”Den låter tills jag stänger luckan. Vi måste kontrollera regelbundet att det är varmt i skåpet och att lampan blinkar.”

Johan Kristensen

Efteråt skaffade padelhallen en hjärtstartare och i höstas samlade Anna Hallum och 26 grannar ihop till en hjärtstartare. 

Hjärtstartaren är en av tre nya som satts upp i bostadsområden i Nacka sedan kampanjen Hjärtsäkrat grannskap startade i höstas. I tre år ska Hjärt-Lungfonden, If Skadeförsäkring och Philips hjälpa grannar att samla in pengar just för att öka antalet hjärtstartare i Sveriges bostadsområden. Ett problem är nämligen att de flesta hjärtstartarna i Nacka finns på arbetsplatser. Inte ens var tredje hjärtstartare går att nå på kvällar och helger.

– Trots en mycket snabb spridning av hjärtstartare i samhället har antalet räddade liv inte ökat de senaste tio åren. Varje år drabbas uppskattningsvis 10 000 svenskar av hjärtstopp utanför sjukhus. Endast cirka 600 överlever. Sju av tio hjärtstopp utanför sjukhus sker i hemmet. Trots det finns endast 3,4 procent (630 stycken) av landets registrerade hjärtstartare i hem och bostadsområden, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden. 

Ökad chans att överleva

Enligt Hjärt-Lungfonden skulle sju av tio ”överleva om de fick en strömstöt från en hjärtstartare inom de första minuterna”. För varje minut som går utan hjärt-lungräddning ”minskar chansen att överleva med cirka en tiondel.”

Vid ett annat tillfälle jobbade Anna Hallum på Nacka sjukhus när det kom ett larm från ett intilliggande bostadshus.  

– Det var en 26-årig kvinna som var kliniskt död. Vi var flera som fick larmet och jag och en sköterska drog ut henne och en kollega kom med hjärtstartare. 

Hjärtat började bulta igen och kvinnan återfördes till livet.

I mellandagarna kom första larmet efter att hjärtstartaren installerades på garageväggen – 890 metet hemifrån i östra Orminge. En man i 75-årsåldern hade drabbats av hjärtstopp.

– Jag stod i duschen när jag fick larmet. Vår närmsta granne som precis hade kopplat upp sig på appen hade redan tagit hjärtstartaren och åkt iväg. När jag kom fram sprang jag in och påbörjade kompressioner. Vi höll på 20 minuter sedan gick det inte mer. Hans liv gick inte att rädda.

”Fint att kunna hjälpa”

Skylten skvallrar om att det finns en hjärtstartare på Anna Hallums garagevägg.

Skylten skvallrar om att det finns en hjärtstartare på Anna Hallums garagevägg.

Johan Kristensen

Hon har haft appen Sms-livräddare sedan hon utbildade sig till läkare för tio år sedan. 

– Jag tycker att det är fint att kunna hjälpa till om man kan. Jag vet vilken större chans ett snabbt ingripande ger för du ska överleva.

Hon betonar att du inte behöver vara vårdpersonal för att kunna hjälpa till att rädda liv.

– Du förväntas kunna HLR (hjärt- och lungräddning) och många har fått den utbildningen via arbetet eller på annat sätt. Jag vet många som inte arbetar inom vården oroar sig för att de orsakar mer skada än nytta men kan du göra någonting är det bättre än ingenting.

Kräver lag om hjärtstartare i bostadsområden

Inför en ny lag om hjärtstartare i bostadsområden. Det kräver Branschrådet för hjärtstartare i Sverige som i förra veckan träffade riksdagspolitiker.

I Nacka ska tusentals bostäder byggas de kommande åren. Men det finns inga krav på några hjärtstartare.

– Tittar du på kartan i Nacka så finns hjärtstartarna där företagen finns. I Nacka forum finns det i flera butiker. Men i alla bostadsområden är det betydligt glesare, säger Jonas Köpcke, ordförande i Branschrådet för Hjärtstartare i Sverige, BFHS.

Hjärtstartare i bostadsrätter

Det vill han ändra på. Han och BFHS vill ha en lag om hjärtstartare i bostäder som liknar den som finns för brandsyddsutrustning. Enligt lagförslaget blir bostadsrättsföreningar med minst tio bostäder skyldiga att sätta upp hjärtstartare.

– Det vore väldigt bra om vi hade en i varje port, annars börjar det ta för lång tid att hämta dem, säger Jonas Köpcke.

Förra torsdagen hade han ett möte bokat med riksdagsledamoten Jakob Olofsgård som tillhör regeringspartiet Liberalerna.

– Vi vill att politiker med makt tar sig an frågan och helst se att de motionerar om det. Men bara att vi får respons på den här nivån betyder ju att det politiska partiet är intresserat av ärendet, säger Jonas Köpcke.

Ekonomisk vinst

Han framhåller att det finns en ekonomisk vinning i att öka antalet hjärtstartare.

– Det finns väldigt många liv att rädda på människor i en produktiv ålder och kostnaden är väldigt låg. Det handlar inte om att bygga om Europavägar för miljarder utan genom enstaka tiotals miljoner kan vi rädda ett avsevärt antal liv.

Han hoppas att hjärtstartare blir en naturlig del när nya bostadsområden byggs.

– Alla vet att man ska ha brandsläckare. Men jag har inte sett något fastighetsbolag eller byggbolag som har ordnat hjärtstartare. Det byggs ju väldigt mycket i Nacka och det är bra att påminna om detta, säger Jonas Köpcke.

Det finns väldigt många liv att rädda.

Köp rätt hjärtstartare

En hjärtstartare kostar från 15 000 kronor exklusive moms. 

Branschrådet för hjärtstartare i Sverige, BFHS, rekommenderar att hjärtstartaren: 

* Har godkänt CE-certifikat.

* Följer riktlinjer för hjärt- och lungräddning.

* Talar svenska och har svensk bruksanvisning.

* Har larm och talar om när batteriet behöver bytas.

Källa: BFHS