Allt var klart. Anki Svensson (M) skulle ta över som kommunstyrelsens ordförande i ett minoritetsstyre med Centerpartiet och Kristdemokraterna, och med stöd av Sverigedemokraterna.

Men Raymond Moubé (C) röstade emot och valde i stället att ingå ett budgetsamarbete med V och det tidigare styret S, L och MP, vilket fällde det tänkta styret.

– Jag har aldrig varit med om något liknande under mina 20 år i politiken. Det är absolut ett falskspel och framstår som fruktansvärt odemokratiskt, säger Anki Svensson.

M, C och KD var tidigt överens om att leda Tyresö de kommande fyra åren. En månad innan sammanträdet i kommunfullmäktige skickades ett pressmeddelande ut till Tyresöborna om att ett maktskifte väntar.

Ingen förvarning

– Jag är arg på att man kan hantera saker på det här sättet. Vi har varit ute i god tid med samarbetet. En halvtimme innan kommunfullmäktige startar tar vi i hand. Inte en enda gång har han (Raymond Moubé reds. anm.) nämnt något om detta innan han plötsligt hoppar över till andra sidan.

Anki Svensson (M) menar att agerandet kommer skada förtroendet för politiker.

– Det som ligger till grund för demokratin är att man kan lita på att politiker följer partiets riktlinjer. Men efter valet gör man lite som man vill för sin egen vinnings skull. Jag tror att det här bara spär på det politiska föraktet.

Ett av Raymond Moubés huvudsakliga argument för att rösta mot de lokala partikamraterna var att han vägrade samarbeta med SD. Något han anser sig ha stöd för från partiet centralt, som tydligt gick till val med ett nej till SD-samarbete. Det köper inte Anki Svensson.

– Det är de lokala frågorna som våra väljare bryr sig om att rösta på i kommunvalet. De flesta partier har en partilinje som skiljer sig på riks, region och kommun och många röstar olika i valen.

– Vi går till val som partier, då måste man stå för sin politik. Det finns inget som antar att Centerpartiet skulle vara något annat än ett borgerligt parti. C och M har samarbetat i Tyresö i över 70 år, säger Anki Svensson.