På kommunfullmäktige i måndags, den 17 oktober, valdes Stockholms nya borgarråd. Ett av de fyra borgarråden i opposition blir Andrea Hedin (M) som varit ordförande i Östermalms stadsdelsnämnd mellan 2018 och 2022.

– Det var ganska oväntat när jag blev tillfrågad efter valet, säger hon till Mitt i ett par dagar efter beslutet.

– Jag har precis installerat mig på mitt nya kontor och börjar landa i det. Jag känner mig väldigt glad och ödmjuk inför uppdraget.

Vilka frågor är viktigast att driva?

– Tygghetsfrågan kommer ligga fortsatt högt på agendan. Och jag vill gärna fokusera på att inte ett enda barn glöms bort i Stockholm och att det finns trygga skyddsnät där det inte spelar någon roll var dina föräldrar kommer ifrån.

När Andrea Hedin tar steget till att jobba med politik på heltid har hon tolv års erfarenhet av det politiska arbetet i stadsdelsnämnden. Den senaste mandatperioden beskriver hon som bitvis turbulent, med pandemin och flyktingar från Ukraina.

– När det kom så många kvinnor och barn och plötsligt stod där på Karlaplan – det var en svår nöt, när man inte vet hur många som kommer, och vilken typ av hjälp de behöver. Man får vara på stand by.

Vad är du mest nöjd med?

– Vårt trygghetsarbete, att vi har tagit krafttag. Till exempel när vi inlett platssamverkan på Strandvägen och nu senast på Karlaplan.

– Vi har också ökat antalet förskoleplatser så att vi klarar garantin. Jag är också glad att vi har kunnat flytta öppna förskolor till parklekarna. Det fanns inte tidigare, och det är väldigt uppskattat.

Andrea Hedin lyfter gärna fram socialtjänstens samarbete med polisen och skolan.

– Socialtjänsten ska finnas där människor finns, och det här är ett pilotprojekt som pågår fram till årsskiftet. Jag skulle väldigt gärna se att det blir permanent.

– Det finns fördomar om att det inte skulle finnas utmaningar i områden som är socialt och ekonomiskt starka. Men det betyder inte att man inte kan behöva stöd med allt från ekonomi till våld i nära relationer.

Vilka utmaningar står Östermalms inför de kommande åren?

– En stor utmaning är den åldrande befolkningen. Det är medborgare som, med all rätt, ställer höga krav. Det handlar bland annat om flexibilitet och tillgänglighet i hemtjänsten, att i så stor utsträckning det går möta de äldres önskemål.

Är det något som överraskat dig?

– Det stora engagemanget hos medborgarna, och hur mycket kontakt jag haft med människor. Det är många kvällar som jag har suttit och chattat och svarat på mejl, otroligt roligt. Att vara tillgänglig är något jag ser fram emot att vara även i min nya roll som oppositionsborgarråd.