Socialt. För Ulrika Kosa och Birgitta Kings har Västerhaninge träffpunkt varit en plats för att kunna träffa andra, nu är de oroliga för hur de ska ses under dagarna. Foto: Naimi Lundegård

Ändrade öppettider på träffpunkt upprör seniorer

Västerhaninge träffpunkt ska sluta ha öppet för seniorer på dagarna. I stället är de välkomna kvällstid – något som upprör besökarna. "Nu blir det att börja sitta hemma om dagarna, ensam" säger 91-åriga Ulrika Kosa, stammis på träffpunkten.

  • Publicerad 15:12, 17 sep 2021

Du känner dig helt åsidosatt.

Till Västerhaninge träffpunkt på Ringvägen går cirka 25 seniorer för att träffas, spela bingo och gympa. Men nu har de fått ändrade öppettider, något som oroar besökarna.

– Det är ju en förebyggande verksamhet. Allt fler kommer sitta ensamma hemma nu, tror 86-åriga Ulla Öberg, en av dem som besöker träffpunkten.

"Blir att sitta ensam"

Sedan slutet av sommaren delar Västerhaninge träffpunkt sin lokal med en daglig verksamhet och för att alla ska få plats har öppettiderna ändrats.

"Dagverksamheten kommer att vara där dagtid och träffpunkten på eftermiddagstid. Vi kommer på det viset även kunna arbeta tillsammans runt gemensamma aktiviteter" skriver Anne Andersen, enhetschef för social- och äldreförvaltningen i Haninge i ett mejl till Mitt i.

Nu kommer träffpunkten vara öppen klockan 16-19 på kvällen, i stället för mot tidigare klockan 09.00-15.00. Men enligt seniorerna är det under dagen som behovet av en mötesplats finns.

– Jag brukade vara där hela tiden och umgås. Nu blir det väl att sitta hemma, ensam. Kanske gå till butiken någon gång i veckan, säger 91-åriga Ulrika Kosa.

För 87-åriga Lars Ringstad handlar det även om att de nya tiderna ruckar på rutinerna.

– Jag har bott här i nära tio år och vant mig vid att gå hem vid fyra för middag. För oss äldre är det inte bara att vrida om ett sånt system.

Samling. Under sommaren har besökarna kunnat ses utomhus, något de tror kommer vara svårt att fortsätta göra under vintern. Foto: Naimi Lundegård

Ingen info

Besökarna på träffpunkten är även kritiska till att de inte fått höra något om de nya öppettiderna, på hemsidan står bland annat de gamla öppettiderna för träffpunkten.

– Det retar mig mest, att vi inte har hört någonting. Du känner dig helt åsidosatt, säger Lars Ringstad.

Enligt Anne Andersen på kommunen beror den otydliga informationen på att höstplaneringen inte varit klar.

"Det är tråkigt om vi inte lyckats prata med alla berörda och det får vi ta till oss".

Tittar inte på ny lokal

Seniorerna är överens om att det som behövs är en ny lokal som kan ha öppet under dagen. Men en ny lokal är inte aktuellt enligt Anne Andersen.

"I dagsläget har vi inga planer på att skaffa en ny lokal. Vi ser detta som en bra lösning".

Hon påpekar även att det finns sex andra träffpunkter i Haninge. Men för många är det svårt att ta sig till Brandbergen eller Jordbro, menar seniorerna.

– Man har inte ork för att ta sig några längre sträckor när du är äldre, säger Birgitta.

– De flesta av oss har rullstol eller rullator, då kan du inte ta dig så långa sträckor. Då skulle du behöva åka färdtjänst och då blir det en kostnadsfråga. Innan har vi ju bara kunnat gå dit, fyller 76-åriga Berit Baumgarten i.

Ulla Öberg påpekar även att träffpunkten varit en plats för grannsamverkan.

– Det handlar ju om att de som bor här i området kan träffa varandra och prata. Att folk ska ta sig till Jordbro där de inte känner någon, det kan man glömma.

Botten. Så förklarar Lars Ringstad, 87 år, känslan över att Träffpunkt Västerhaninge behöver ändra sina öppettider. Foto: Naimi Lundegård

Västerhaninge träffpunkt

Tidigare har seniorer varit välkomna klockan 9.00-15.00 på tisdagar, torsdagar och fredagar, nu får de i stället komma klockan 16.00-19.00.

Det eftersom en daglig verksamhet som flyttade in i samma lokaler i somras ska vara där dagtid.

Träffpunkten ligger på Ringvägen 4 i Västerhaninge.

Visa merVisa mindre