Synkroniserad sådd. Fr.v. stadsmiljöborgarrådet Jonas Naddebo, Frankrikes ambassadör Etienne de Gonneville, Storbritanniens ambassadör Judith Gough, Tysklands ambassadör Anna Prinz. Foto: Pelle Strindberg Jutehammar

Ambassadörer sår för pollinerare på Valhallavägen

Tysken, fransken och Bellman skulle plantera... nja, det var inte riktigt en Bellmanhistoria i tisdags i rondellen på Valhallavägen vid Gärdet. I själva verket var det tyska, franska och brittiska ambassadörerna som hjälpte till att så en blomsteräng.

  • Publicerad 09:46, 1 jun 2021

Det är förmodligen den kortaste vägen till nyhet under min journalistkarriär. Rent geografiskt. Det kanske är 200 meter från Mitt i:s redaktion på Valhallavägen till den sista rondellen, den där spårvagnen fordom hade sin vändplats. Spåren ligger fortfarande kvar som en påminnelse om tiden innan 1967.

Denna lite kyliga - blir det aldrig sommar? - tisdag ska det anläggas blomsteräng i den runda mittdelen där det tidigare vuxit gräs.

Pollinerande insekter

För fjärde året i rad uppmärksammas "biologiska mångfaldens dag" med att det sås ängsblommor i närheten av Gärdet. Tidigare har det skett kring Diplomatstaden men nu har man valt att göra den sista rondellen på Valhallavägen till ett blomsterhav. Till nytta för de pollinerande insekterna och till glädje för alla förbipasserande.

Göran Wiklund (i beige kavaj) berättar om projektet Stockholm Loves Pollinators som vill att hela Stockholmsområdet ska värna och gynna pollinerande insekter. Foto: Pelle Strindberg Jutehammar

Det är ett samarbete mellan Stockholms stad, Association of Diplomats Stockholm och organisationen Stockholm Loves Pollinators. Från staden deltog miljöborgarråd Katarina Luhr, och stadsmiljöborgarråd Jonas Naddebo.

Syftet med frösättningen är att uppmärksamma den biologiska mångfaldens dag och samtidigt gynna den biologiska mångfalden på Gärdet.

Tänka globalt

Göran Wiklund från Stockholm Loves Pollinators berättade att det här är ett gräsrotsinitiativ för Nationalstadsparken.

– Om vi inte lyckas hjälpa pollinerarna i Nationalstadsparken - var ska vi då lyckas?

Den brittiska ambassaden har varit drivande i projektet och fått med sig bland annat sina franska och tyska kollegor.

– Ett av målen är att tänka globalt men också lokalt i den här frågan. Om vi inte har bin så har vi ingenting, säger Judith Gough, Storbritanniens ambassadör.

Ambassadörerna fick hjälp av miljöborgarrådet Katarina Luhr (delvis skymd) att avtäcka en plakett som talar om vad som såtts i rondellen. Foto: Pelle Strindberg Jutehammar

Hennes franska motsvarighet Etienne de Gonneville avslöjar att franska residenset har den förmodligen största enskilda trädgården på Östermalm.

Odla på balkongen

– Och jag ska personligen odla på balkongen, lovar han.

Efter att dignitärerna spridit några väl valda ord är det dags för dem att handgripligen bidra till pollineringen genom att i var sin liten symbolisk ruta så lite gräsfrön. Som lön för mödan fick de sedan var sin burk honung, tillverkad av stadsbin.

Senare under dagen kom några elever med sitt UF-företag "Beeaware" och sådde ännu mer ängsblommor. Så om någon månad kan vi vänta oss ett väldigt somrigt intryck i slutet av Valhallavägen.

Det är ängsblomster som gäller när staden vill öka den biologiska mångfalden. Som privatperson kan man hjälpa pollinerarna med att till exempel odla på balkongen. Foto: Pelle Strindberg Jutehammar

Så här kan du hjälpa pollinerarna

- Ta reda på vilka växter som både du och bina attraheras av.

- En del växter köps som plantor, buskar eller träd.

- Andra växter frösås eller till och med förodlas. Starta i god tid på våren.

- Låt en del ogräs växa till blom. Gräsmattor är visserligen vackra men ger inte pollinerande insekter något utbyte. Klipp mer sällan och med högre klipphöjd, då klarar sig maskros och vitklöver.

- Låt döda grenar ligga kvar på marken. Många insekter hittar näring och boplatser i sådan ved.

- Komposter och rishögar bör också finnas till skydd och boplatser.

Visa merVisa mindre