Det är förmodligen den kortaste vägen till nyhet under min journalistkarriär. Rent geografiskt. Det kanske är 200 meter från Mitt i:s redaktion på Valhallavägen till den sista rondellen, den där spårvagnen fordom hade sin vändplats. Spåren ligger fortfarande kvar som en påminnelse om tiden innan 1967.

Denna lite kyliga - blir det aldrig sommar? - tisdag ska det anläggas blomsteräng i den runda mittdelen där det tidigare vuxit gräs.

Pollinerande insekter

För fjärde året i rad uppmärksammas "biologiska mångfaldens dag" med att det sås ängsblommor i närheten av Gärdet. Tidigare har det skett kring Diplomatstaden men nu har man valt att göra den sista rondellen på Valhallavägen till ett blomsterhav. Till nytta för de pollinerande insekterna och till glädje för alla förbipasserande.

Det är ett samarbete mellan Stockholms stad, Association of Diplomats Stockholm och organisationen Stockholm Loves Pollinators. Från staden deltog miljöborgarråd Katarina Luhr, och stadsmiljöborgarråd Jonas Naddebo.

Syftet med frösättningen är att uppmärksamma den biologiska mångfaldens dag och samtidigt gynna den biologiska mångfalden på Gärdet.

Tänka globalt

Göran Wiklund från Stockholm Loves Pollinators berättade att det här är ett gräsrotsinitiativ för Nationalstadsparken.

– Om vi inte lyckas hjälpa pollinerarna i Nationalstadsparken - var ska vi då lyckas?

Den brittiska ambassaden har varit drivande i projektet och fått med sig bland annat sina franska och tyska kollegor.

– Ett av målen är att tänka globalt men också lokalt i den här frågan. Om vi inte har bin så har vi ingenting, säger Judith Gough, Storbritanniens ambassadör.

Hennes franska motsvarighet Etienne de Gonneville avslöjar att franska residenset har den förmodligen största enskilda trädgården på Östermalm.

Odla på balkongen

– Och jag ska personligen odla på balkongen, lovar han.

Efter att dignitärerna spridit några väl valda ord är det dags för dem att handgripligen bidra till pollineringen genom att i var sin liten symbolisk ruta så lite gräsfrön. Som lön för mödan fick de sedan var sin burk honung, tillverkad av stadsbin.

Senare under dagen kom några elever med sitt UF-företag "Beeaware" och sådde ännu mer ängsblommor. Så om någon månad kan vi vänta oss ett väldigt somrigt intryck i slutet av Valhallavägen.