Bachs juloratorium är ett av julens maffigaste verk. Så här års framförs det världen över, i kyrkor och konserthallar. I Hägerstens församling tar man sig an verket ungefär vartannat år – och nu är det dags igen. Den 17 december sjunger Hägerstens kammarkör oratoriet i Uppenbarelsekyrkan, ackompanjerad av Ann Wallströms Barockorkester.

– Det är ett otroligt pampigt verk. Delar av musiken skrev Bach ursprungligen till Maria Josephas födelsedag, drottning av Polen och furstinna av Sachsen. Senare återanvände han musiken, bad en librettist skriva ny text för att passa in i ett kristet kontext, säger dirigenten Oskar Timm.

Tidstrogna instrument

Musikerna kommer att spela verket på tidstrogna instrument, bland annat viola, kontrabas, fagotter, oboer, barockfioler och pukor.

– Tonhöjden är den stora skillnaden när man spelar på tidstypiska instrument. Kören får sjunga en halv ton lägre och kommer bättre fram än när de sjunger till moderna instrument, säger Oskar Timm.

Det två timmar långa juloratoriet ges med en paus, då det vankas macka som ingår i priset (150 kronor). 

Många är kostnadsfria

De flesta andra julkonserter som ges i Hägerstens församlings kyrkor är kostnadsfria. Den 18 december klockan 18 ger till exempel kören Primula Veris konserten "Nu tändas tusen juleljus" i Uppenbarelsekyrkan, tillsammans med Linnékvintetten och den 21 december klockan 19 ger Uppenbarelskyrkans Motettkör en julkonsert, med solister och instrumentalister.

Den som vill vara med och sjunga får också sitt. Den 15 december klockan 16–17 är alla välkomna att sjunga julsånger, dricka glögg och äta pepparkaka på Liljeholmstorget, tillsammans med medarbetare från församlingen.

Gospel i Brännkyrka

Även i Brännkyrka församling blir det julkonserter. I Brännkyrka kyrka är det gospelkonsert den 4 december, med Brännkyrka Gospel. Den 18 december blir det två julkonserter i samma kyrka (klockan 16 och 18) med Brännkyrka Motettkör.

– Det blir en traditionell konsert med många älskade julsånger. Men som vanligt tar vi också med några modernare kompositioner. I år blir det ”In the Bleak Midwinter” av den norske kompositören Ola Gjeilos och ”O Magnum Mysterium av amerikanen Morten Lauridsen. Det är två moderna klassiker, berättar Robert Zelizi, som leder konserterna och även kommer att spela orgel och piano.

Robert Zelizi vill också puffa för Tonträffen, en kör för daglediga som ger en lunchkonsert den 21 december, klockan 11.30. 

– Även då blir det många julklassiker, säger han.