Fler spikar under pandemin. I Tyresö kommun har antalet bygglovsansökningar ökat med cirka 20 procent sedan 2019. Foto: Mostphotos

Allt fler söker bygglov i Tyresö

Det har skett en rejäl ökning av mängden bygglovsansökningar i Tyresö. Något som tros vara en konsekvens av pandemin, när fler tillbringar mer tid hemma.

  • Publicerad 16:50, 27 maj 2021

Under perioden januari till april har bygglovsansökningarna ökat med cirka 20 procent. Från 191 stycken 2019, 205 stycken 2020 till 240 stycken i år.

– Det är en markant ökning. Fler vill se om sitt hus och har kanske mer pengar för hemmet då man generellt inte reser lika mycket nu, säger Jonas Hedh, bygglovschef i Tyresö kommun.

Det är främst privatpersoner med villor som väljer att göra tillbyggnader eller kompletterande åtgärder.

– Det kan handla om inglasade uterum till exempel, säger Jonas Hedh.

Mer personal

Han ser ett starkt samband mellan pandemin och antalet bygglovsansökningar.

– Vi har stärkt upp med fler i personalen för att möta efterfrågan. Vi vill att alla ska få sitt bygglov i tid och vi har ett ansvar att hålla de lagstadgade väntetiderna för bygglov. Gör vi inte det får man en reducerad avgift på sin ansökan och det slår tillbaka på vår ekonomi, säger Jonas Hedh.

Att ha för många anställda efter pandemin är inget som oroar honom.

– Även efter pandemin så tror jag att behovet kommer kvarstå. Att fler har fått upp ögonen för att stanna hemma mer och att många inte kommer att vara lika mycket på arbetet som innan, tror jag bidrar till ett fortsatt tryck på bygglovsansökningarna.

Hög personalomsättning

Personalomsättningen bland bygglovshandläggarna på Tyresö kommun var hög i höstas. Före årsskiftet var de tre personer och nu är de fem, men sedan februari i år är hela gruppen utbytt.

– Det är svårt att säga vad det beror på att personer har valt att sluta. I normala fall är det högst tryck på bygglovsansökningarna mars till juni, men i år hängde de kvar in på hösten och personalen fick inget andrum. Det kan såklart spela in, även om det kan finnas andra orsaker, säger Jonas Hedh.