När Antabus inte gick att få tag på ställde det till det för alkoholmissbrukare. Ozempic håller blodsockret i schack hos dem som har diabetes typ 2.

Tillgången på läkemedel har successivt blivit sämre de senaste åren. Fram till och med september i år har nästan 2 460 läkemedelsförpackningar varit restnoterade, de har alltså tagit slut eller är på väg att göra det.

– Det är olika från vecka till vecka. Man får kolla lagerstatus hos olika apotek, säger Magnus Isacson, specialist i allmänmedicin på Ekerö vårdcentral och ordförande för Svensk förening för allmänmedicin.

Magnus Isacson, specialist i allmänmedicin, anser att läkemedelsbristen blivit ohanterlig.

Magnus Isacson, specialist i allmänmedicin, anser att läkemedelsbristen blivit ohanterlig.

Privat

Krig och pandemi

Och enligt Samuel Silkestrand vid Läkemedelsverket är det den högsta siffran sedan de började föra statistik.

En förklaring är en ny lag från 1 juli i år om sanktionsavgifter för läkemedelsföretag som restanmäler läkemedel sent.

– Men orsaken är framför allt att de senaste åren varit turbulenta. Pandemi och krig har påverkat bland annat produktionen, samtidigt som efterfrågan ökat inom vissa områden, säger han.

När det gäller diabetesmedicinerna har de visat sig var effektiva även för viktminskning, vilket har lett till en boom inte minst i USA, med restnotering som följd.

Letar en halvtimme om dagen

– Nu har det blivit ohanterligt. Patienter tvingas byta läkemedel och riskerar att drabbas av biverkningar. Och det är frustrerande för oss läkare. Jag lägger en halvtimme per dag på att hitta utbytespreparat till mina patienter, och man måste också följa upp patienterna när man byter läkemedel, säger Magnus Isacson.

Han efterlyser en central funktion där läkare kan få snabb info om lagerstatus och ersättningspreparat.

Just ett system för nationell lagerstatus är ett uppdrag som Läkemedelsverket hoppas få inom en snar framtid, enligt Samuel Silkestrand.

Läkare ska nu också få information om restsituationer direkt i förskrivningssystemet.