Bagaregården

I den före detta konsumbutiken på Stockholmsgatan i Bagaregården ryms lika mycket historia som antal affischer. Och det är många. 

– Här finns en värld av gamla bilder. Alla våra posters berättar en egen historia, säger Bengt Ekman som driver butiken Oldprints4u tillsammans med Lena Ohlin.  

Han pekar på några av sina favoriter med ett tydligt budskap: “N.E.J. Ta honom – saften är nog jäst!”   

– De här politiska affischerna är verklig nutidshistoria. De är tryckta 1922 inför folkomröstningen för ett eventuellt alkoholförbud, likt det i USA. De är skapade av propagandacentralen som hade sitt huvudkontor i Göteborg.  

Nörderi och passion

Bengt som alltid har haft en förkärlek till bilder har stenkoll på varje affisch. Han vet årtal för tryck, material och bjuder gärna på en relaterad anekdot eller två. 

– Jag är lite av en nörd på det här ämnet, säger han. 

– Eller med andra ord – en passionerad samlare, flikar Lena in. 

Men utan nörderiet, eller passionen för den delen, hade inte samlingen på unika vintageprints sett ut som den gör. 

Det finns en bild för alla – oavsett intresse eller smak. Här hänger franska skolplanscher från 1970. Filmaffischer. Fina handkolorerad grafiska blad med blom- och djurmotiv från 1800-talet. Litografier, kartor, reklamaffischer och posters från sportsliga tillställningar som friidrotts-EM i Göteborg. En serie prints på senaste modet från 1954 och bilder med såväl lokal som främmande arkitektur. I ett hörn står en enorm Super Mario i kartong. 

Den gemensamma nämnaren är återbruk från olika tidsperioder. Inga nytryck här inte. 

Högt i tak. Lokalen på Stockholmsgatan 42 har varit en matbutik.

Högt i tak. Lokalen på Stockholmsgatan 42 har varit en matbutik.

Anna Edlund

"Som ett museum"

– De som kommer in här första gången säger: "Herregud, jag har bara fem minuter idag, jag kommer tillbaka!" Det finns så mycket att stanna upp och titta på, det skapar ett lugn. På så vis är vi nästan som ett museum, säger Lena. 

Olika motiv. I butiken finns affischer i alla olika ämneskategorier.

Olika motiv. I butiken finns affischer i alla olika ämneskategorier.

Anna Edlund

Butiken öppnade för ett år sedan men tankarna på att ta vara på det stora bildintresset kom långt tidigare.  

År 2017 fick Bengt, som har en säljbakgrund inom byggbranschen, en cancerdiagnos. Efter en tuff tid med behandling kom funderingarna på att förverkliga drömmar. 

– Jag hade sett den här affärsidén i Frankrike. När jag fick en returmatch i livet tänkte jag att det var värt att satsa. Vi började i liten skala med en pop up-butik och märkte snabbt att det fanns ett intresse.  

Hur och var hittar ni allt? 

– Främst på auktioner, antikvariat, antikaffärer och hemma hos folk. Ibland kommer det in personer med gamla bilder och frågar om detta är något för oss. Det får det gärna bli mer av!