Fastighetsägaren Svenska Nyttobostäder hävdar att man fick vetskap om att lägenheterna avtalsvidrigt hyrdes ut vidare genom flera bolag.

Fastighetsägarens hyresgäst Essens of Livings vd Christer von Essen ger dock en annan bild. Han medger att det var en ”nödlösning” att hyra ut vidare till bolaget TTS Holding och deras varumärke Rent Xpress, men att fastighetsägaren visste om det och att det därför var ”okontroversiellt”. Det säger vd:n i en intervju med Hem & Hyra.

– Vi har hyrt ut enligt avtal och de har också varit medvetna om och godkänt den avtalspartner som vi har haft. Sedan har TTS väldigt grovt misskött sig och hyrt ut via Airbnb och alla möjliga olika vägar. Det har varit stökigt med kriminell verksamhet och att de inte betalt hyror till oss. Så det var ett gemensamt beslut att avsluta hyresavtalet med Svenska Nyttobostäder, säger Christer von Essen till tidningen.

Detta är något som Svenska Nyttobostäder tillbakavisar.

”Vi hade tillåtelse”

Inte heller TTS Holding vill ta på sig ansvar för situationen.

– Vi hade tillåtelse att hyra ut till privatpersoner. Nu blev vi tvungna att säga upp alla, och vi förlorade jättemycket på det,säger en styrelseledamot inom TTS Holding, som inte vill ha sitt namn i tidningen.

Han hävdar att uthyrningen via Airbnb var okej.

Känner ni något ansvar för era 58 hyresgäster som tvingades flytta ut med kort varsel?

– Vi är tydliga med att det inte är ett förstahandskontrakt och att det är en månads uppsägningstid, men vi har hittat nya bostäder till cirka tio av dem, men att ordna åt alla går inte när det är så här många på en gång.