Ingen som åkt Jarlabankes väg har kunnat undgå äldreboendet som byggs bland villorna i Täby kyrkby. I våras sattes spaden i marken och nu reser sig byggnaden.

– Det känns skönt att vi fått upp stommen, vi har en tight tidsplan och har behövt bygga på under sommaren och helger, säger Robert Astrologo från Hemsö, som äger fastigheten och ansvarar för byggnationen.

86 lägenheter

Huset som stod där tidigare, Byle gård, revs 2017 då den var mögel- och svampangripen. I dag bedrivs vård i livets slutskede i den mindre byggnaden som finns på platsen.

Det nya äldreboendet som döpts till Johannas trädgård ska drivas i kommunal regi och kommer att rymma 86 lägenheter – i tre flyglar. I de tre övre planen kommer det finnas nio avdelningar för demensvård, alternativt somatisk vård. Längst ner, vid entrén kommer det att vara personalutrymme och förvaring.

– Nu kommer vi att bygga taket och fasaden ska på plats. Det kommer bli en träfasad som ska gå i rött och grått, säger Robert Astrologo.

På varje våningsplan så ska det byggas ett samlingsrum, med matrum i anslutning. Från rummet kommer de äldre kunna gå ut på gemensamma balkonger.

– Det är en fördel med formen, de anställda har då bra koll på alla på avdelningarna, säger han.

Gösta och Annika Waldner, som bor i området säger att Kykbyn saknar ett äldreboende.

– Kyrkbyn håller på med generationsväxling och det är många äldre här, jag tycker bara det är positivt, säger Annika.

Men bygget får även kritik. Flera som Mitt i pratar med säger att det inte passar in i den övriga bebyggelsen.

"Liknar ett rymdskepp"

– Jag tycker bygget borde varit betydligt lägre, nu liknar det ett rymdskepp. Det kommer dominera hela området och en oro finns att det kommer även vara upplyst på natten, säger en Kyrkbybo som vill vara anonym.

Äppelträd i fokus

Mitt i byggkaoset står ett antal äppleträd, vissa har frukter kvar från sommaren. Dessa ska bevaras.

– Vi kommer att anlägga ett promenadstråk här och göra planteringar i mindre skala, men det är äppelträden som ska vara i fokus, säger Robert Astrologo.

Bagarstugan, som är den enda bebyggelsen från förr som är kvar på platsen, ska även den att bevaras.

Inflyttning är planerat till nästa höst 2022, då boendet även lämnas över till Täby kommun.