Under sken av att ringa från banken, låneinstitut, elektronikföretag och polisen, lurar bedragare för närvarande äldre personer i Bromma på stora belopp.

– Ibland handlar det om flera hundratusen kronor, säger kommunpolis Tomas Gramén.

Brottstypen har förekommit tidigare i Bromma. Efter en nedgång ser polisen nu att den här formen av brott åter ökar, och riktar sig mot personer som är 80 år och uppåt. Mellan 1 juni och 31 augusti i år gjordes 32 sådana anmälningar.

– De inleder ett samtal där de berättar att de ringer från banken eller polisen. De vill stressa personen att nu är det bråttom, att de skickar personal som hämtar värdesaker, säger Tomas Gramén.

Kommer hem

Bedragare kommer hem till den äldre och stjäl värdesaker, som smycken, och försvinner i väg.

Polisen går regelbundet ut med information om brottsfenomenet till hemtjänsten och äldreboenden men uppmanar även de äldre själva till försiktighet.

Bland råden är att vid minsta tveksamhet lägga på luren, stänga dörren och inte lämna ut uppgifter om identitet på nätet på uppmaning av andra med bank-id eller koder.

Bilinbrott

Andra brott som polisen nu ser öka i Bromma är bilinbrott och stöld av bildelar, även det brottstyper som över tid brukar förekomma i mer eller mindre omfattning.

Här handlar det om internationella ligor som begår brotten, enligt Tomas Gramén.

– Det är en brottstyp som polisen jobbar mot i ett större perspektiv, i samarbete med gränspolisen.

Polisens råd är att märka stöldbegärliga bildelar, till exempel med hjälp av dna-märkning.