Som om vi inte fått nog av vaccinationer. Men det är inte bara covid-19 som kan vara livshotande för äldre och personer med vissa sjukdomar.

Influensan skördar också offer, om än färre än 1 000 personer varje år, att jämföra med pandemins 15 000 dödsfall hittills i Sverige.

Men antalet som avlider till följd av influensa torde vara högre utan vaccinen. Varje år uppmanas äldre och riskgrupper att vaccinera sig.

– Den 9 november inleder vi årets influensavaccinering. Först ut är medicinska riskgrupper, gravida och de som är över 65 år. Vaccineringen är kostnadsfri, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm.

De kan vända sig till sin vårdcentral och boka tid för vaccinering, eller till någon av de vaccinationsmottagningar som finns.

Supervaccin

Vid länets äldreboenden har de redan startat. Och i år ges ett extra potent influensavaccin, som innehåller en högre dos virusprotein, som stimulerar immunförsvaret att producera skyddande antikroppar mot viruset.

– Det är för att boosta deras immunförsvar extra mycket, säger hon.

Influensavaccin och vaccin mot covid-19 kan ges samtidigt. Maria Rotzén Östlund rekommenderar dock att man tar sina doser så snart det går, och inte inväntar att det ska sammanfalla.

När det gäller högdosvaccinet rekommenderas att det går en vecka emellan.

Inte för alla

Regionens vaccin ska ges till 65+ och riskgrupper. Övriga får vända sig till en mottagning som erbjuder vaccin till allmänheten. Vård- och omsorgspersonal erbjuds dock vaccin, men först efter den 22 november.

Hur årets influensasäsong kommer att avlöpa är inget Maria Rotzén Östlund vill spekulera i.

– Det är jättesvårt att veta. Vi har ju inte haft någon influensa på ett och ett halvt år. Vi följer hur det sett ut på det södra halvklotet och i Europa, och hittills har det varit en lägre aktivitet än normalt.

Mer mottagliga

Vaccinen är designade för att klara de virusstammar som är förväntade. Men kommer det någon stam som vi inte stött på på länge, kan fler bli sjuka, förklarar hon.

Det kan också vara så att vi är mer mottagliga nu, eftersom vi inte har varit utsatta för så mycket smitta på grund av pandemirestriktionerna.Klart är dock att influensasäsongen 2019-2020 helt kom av sig när rekommendationer om handhygien infördes, karensdagen slopades och vi slutade trängas.