För den som bara vandrar förbi Gröna dalens IP en måndagskväll kan synen möjligen få denne att haja till. Friidrottarna ser inte direkt ut som stereotypen, men entusiasmen går det inte att ta miste på. Totalt 18 personer har samlats för den här kvällens första pass.

– Det här är ju jättekul och bra. Det är helt enkelt mycket roligare än vad man kanske trodde, säger Anna Widell som är en av flera ledare från Bålsta IK som håller i övningarna.

Bryta ensamheten

Bakgrunden är att Riks-idrottsförbundet och Svenska Friidrottsförbundet velat bidra till att bryta ensamheten och stillasittandet efter pandemin. De äldre ska inte ”bara” promenera utan faktiskt köra lite ”Power” som ger styrka, kondition, rörlighet och balans.

Bålsta IK bestämde sig för att man skulle erbjuda en grupp och 20 platser men det visade sig snart att man kraftigt underskattat intresset. Således fick man helt enkelt leta fram fler ledare och erbjuda två grupper.

– Det är ett superlyckat projekt. Vi tvingades först säga nej till folk och man märker att det finns ett sug, säger Anna Widell.

Kula på programmet

Under de här måndagskvällarna har deltagarna fått pröva på en mängd olika grenar. När Mitt i Bålsta är på besök står kula på programmet. Uppvärmningen pågår för fullt. Vädret är mjukt och påminner mer om en sensommarkväll än en höstdito.

– Vi har haft bra väder varje gång, säger Rolf Adolfsson som förutom att leverera bilder till den här tidningen alltså är en av deltagarna.

Efter uppvärmningen är det kulan i luften som gäller. Till att börja med får de pröva på större kulor som är mjukare och alla vill testa.

– I början tror man kanske inte att alla ska hänga på, men helt plötsligt är folk ute och springer intervaller. Många har inte sprungit en rusch på länge, det gör man väl inte om man inte ska med bussen eller något sådant, säger Anna Widell.

Träningsvärk

Ann-Katrin Dahlstedt har varit med från början i augusti och hon får i väg kulan i en rejäl stöt.

– Jag har fått träningsvärk i ena låret fram och i andra låret bak, skrattar hon.

– Det är så kul att vara ute. Om man inte tar det på allvar så är det roligt. Jag rekommenderar verkligen det här. Jag hörde att det var några som var närmare 80 som var med. Vi som är 70, det här ju toppen för oss, fortsätter Ann-Katrin.