Om man ber Styva Linan att, handen på hjärtat, räkna antalet spelningar bandet har gjort sedan starten för drygt två år sedan blir det överraskande få.

– Åtta, tio stycken, skulle jag tro, säger Oskar Danielsson.

– Men vi har också haft två stycken gerillaspelningar. En på en 30-årsfest.

I rannsakan över antalet spelningar försöker bandet erinra sig när den första var.

– Var det 2020…? Gurra var ju med, försöker Oskar Danielsson.

– Men vi har ju spelat på Hängmatta två gånger med ett år emellan, så det måste ha varit 2021, slår Sebastian Urquiaga Sandoval fast.

Överraskande kort tid

En sak är emellertid säker. På överraskande kort tid har Styva Linan jagat igång ett rykte som en livvakt man inte ska missa. Dessutom ståtar bandet med ett skivkontrakt med skivbolaget Universal Music där alla från Rolling Stones, Rammstein till Veronica Maggio huserar,

– Det var ren rôta. Jonte satt och skrållade, kom in på bolagets hemsida, fastnade för en snubbe där och mejlade. Vi fick svar dagen efter, förklarar Oskar Danielsson.

– Han hade titeln special project manager, gillade det vi gjorde. Typ, att det var skitbra.

Ljuv förening

Styva Linans musik, en ljuv förening av svensk progg à la Nationalteatern blandat med ett uppsluppet Blå Tåget med Bob Hunds energiska spelglädje, hade gått hem.

Samtidig erkänner bandet att det som har hänt är stort och lite svårt att greppa.

– Skivbolaget har ju koll på allt. Men det är också förvirrande. Typ "Måste vi göra 15 Tiktok-videor i dag…?". Men samtidigt är det ju vågat av dem att kontraktera oss, erkänner Oskar Danielsson.

Har gått undan

Ja, det har gått undan. I augusti kritade bandet på och plötsligt var Styva Linan tvungna att skapa ett aktiebolag.

– Vi köpte ett skalbolag och fick ta av våra besparingar, säger Oskar Danielsson med en förhoppning om att satsningen ska löna sig nu då allt rullat på i en farlig fart.

Styva Linan är ett band som inte är helt lätt att hålla reda på. På scen gillar bandet att skifta instrument och ingen är egentligen huvudsångare. Under sin korta existens har killarna emellertid hittat sin profil musikaliskt. Kanske med hjälp av producenten Isak Edh, som driver anrika Nacksvingsstudion där Styva Linan har spelat in större delen av sitt debutalbum "Dallas".

– Vi hade börjat spela in demor själv för att släppa dem. Tanken var väl att fortsätta med det. Så fick vi ett erbjudande från Isak, som hade hört oss spela och gillade det, säger Oskar Danielsson.

Ryktet spreds

Via sociala medier spreds sedan ryktet om Styva Linans kvaliteter. Från Kapten Röds taggning om "Georg (på avd 361)" som Hofmästarn (Simon Hansson – producent, rappare, musiker och medlem i Kapten Röds band) hade hört.

– Saker utvecklade sig utom vår kontroll, säger Oskar Danielsson.

Till våren väntar förhoppnings en omfattande turné. Men på Luciadagen finns det chans för göteborgarna – ja, SVT-publiken också – att live få både se och höra Styva Linan. Då gästar bandet "Musikhjälpen".