6 mars hölls den så kallade ”Tusenmannamarschen” i Stockholm, en demonstration mot pandemirestriktionerna som lockade flera hundra deltagare.

En av de drivande var Åkersbergabon Filip Sjöström som redan innan händelsen hade fått ett föreläggande av länsstyrelsen att begränsa deltagarantalet till max åtta personer - enligt den tillfälliga covid-19-lagen.

Så blev det inte och därför ville länstyrelsen att Sjöström skulle betala 20 000 i vite.

https://www.mitti.se/nyheter/arrangoren-av-coronamarschen-riskerar-boter-pa-20-000-kr/repucg!3Umq7zk0jAlYP94EcqNEjA/

Nu har Förvaltningsrätten dit Sjöström överklagat rivit upp föreläggandet.

Sjöström: "Inte rättvis rättegång"

I sitt överklagande hävdade Filip Sjöström bland annat att vitet stred mot regeringsformen, smittskyddslagen och Europakonventionen och att han inte fått en rättvis rättegång.

Förvaltningsrätten nöjer sig med att konstatera att länsstyrelsen tycks ha lämnat det fritt åt Sjöström att själv avgöra hur han skulle begränsa antalet deltagare och att föreläggandet inte var var tillräckligt ”tydligt och preciserat”.

– Jag tycker det är beklagligt att de inte ens utreder all den bevisbörda jag och min advokat tagit fram. Nu har de valt att skriva att jag vann för att det var ett för dåligt utfärdat vitesföreläggande, säger Filip Sjöström till Mitt i.

Bad folk att delta

Han säger också att han tänker överklaga Förvaltningsrättens dom.

– Anledningen är att jag inte fått ersättning för mina rättegångskostnader. Det rör sig om väldigt mycket pengar.

– Jag tycker det är sjukt förkastligt att de ger sig på privatpersoner med goda intentioner och skickar ut dåliga vitesförelägganden.

https://www.mitti.se/nyheter/arrangerade-coronademonstration-familjen-tar-avstand/repucj!M7gntNa24SzTok7N9WCqA/

Länsstyrelsen, som ville avslå överklagandet, menar att Sjöström bland annat kunde ha informerat sina följare på sociala medier. I stället gjorde han det motsatta, skriver myndigheten, och bad ”så många som möjligt (att) delta i demonstrationen˝.