Åkdon. Staffan har försett gräsklipparen med en rörställning så att han kan skydda sig mot väder och vind under sin resa. Foto: Mikael Andersson/Maria Nordstrand

Åker på gräsklippare genom hela Sverige – för dyslexi

Som barn kallades han ”dumhuvud”. Sedan tog han revansch som företagsledare och författare. Nu kör Österåkersbon Staffan Nordstrand, 73 år, 300 mil på en åkgräsklippare för att uppmärksamma dyslexi.

  • Publicerad 10:43, 4 maj 2022

Jag vill ge dyslexin ett bredare ansikte och högre röst.

– Jag kan tänka ”Oj, vad har jag gett mig in på”, men jag har planerat det här ända sedan förra sommaren, berättar författaren och Österåkersbon Staffan Nordstrand, 73 år.

När det här trycks i tidningen har han redan ha varit på väg flera dagar - starten skedde 25/4. Från byn Maunu i Norrbotten vid finska gränsen till landets sydligaste udde, Smygehuk i Skåne. På en åkgräsklippare med en topphastighet på 12 km/timmen.

Svår uppväxt

Allt för att väcka uppmärksamhet kring funktionsnedsättningen dyslexi, läs- och skrivsvårigheter.

– Jag räknar med att det tar 35 dagar, säger han.

När Mitt i pratar med honom några dagar innan avfärden är han fortfarande kvar hemma i Svinninge, men gräsklipparen har har redan skickat iväg till Kiruna.

Hur det kan vara att växa upp som dyslektiker skildrar Staffan i romanen i ”Boken om Lars”, hans nionde bok och senaste bok.

– Den handlar om en liten kille som tycker det ska bli väldigt kul att börja skolan. Men sedan börjar kompisarna mobba honom för att han har svårt att läsa och skriva och han hamnar i utanförskap, på barnpsyke, blir besvärlig och blir så småningom placerad i olika hem.

Hur mycket är dina egna erfarenheter?

– Väldigt mycket.

För Staffan vände det, han lärde sig läsa och skriva hjälpligt och så småningom gjorde han karriär i databranschen och senare inom byggindustrin.

Kampanj. ”Varför på en gräsklippare? Den går sakta. En dyslektiker behöver mer tid” menar Staffan. Foto: Mikael Andersson

I vuxen ålder stötte han på en gammal lärare han haft, på Sveavägen, minns han.

– Jag berättade att jag jobbade som marknadsansvarig för smådatorer (tidig benämning på PC).
– Hon trodde mig inte. Jag såg på henne att hon trodde att jag ljög.

Iskall resa

Inspiration till vansinnesresan med åkgräsklipparen har han fått från USA där någon lär har åkt från kust till kust på en gräsklippare.

Till en början lär det blir rätt kyligt. Staffan räknar med temperaturer på några minusgrader, möjligen någon ynka plusgrad hela vägen ner till Östersund, en resa som kommer ta cirka tolv dagar.

För säkerhets skull har han med sig snökedjor om vägen skulle vara isig och en seglaroverall mot väder och vind. Längs vägen planerar han även att göra flera föredrag på skolor och bibliotek.

– När jag hör hur folk ute i samhället har problem då är det dags att ta tag i det. Jag vill ge dyslexin ett bredare ansikte och högre röst.

Dyslexi

Dyslexi är en funktionsnedsättning som innebär svårigheter att läsa och/eller skriva. Funktionsnedsättningen beror på en störning i vissa språkliga funktioner.

Dyslexi har inget att gör med intelligens eller synproblem.

Dyslexi kan vara en medfödd egenskap, eller uppkomma vid skada eller sjukdom.

Enligt en uppskattning har 4–8 procent av befolkningen så stora svårigheter att läsa och skriva att de kan få en dyslexidiagnos. Dyslexi är vanligare bland män.

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre

Staffan Nordstrand

Ålder: 73 år

Bor: Svinninge, Österåker

Uppvuxen i: Danderyd

Familj: Hustrun Maria, hunden Chika, katten Morris och tre utflugna barn.

Yrke: Författare, tidigare verksam inom byggnadsindustrin och databranschen. Har skrivit ”Under floden” (2011), ”Samnang tiggarpojken” (2014), ”Sista färden” (2014), ”Byggfirman” (2017), ”Opium” (2017), ”En tid för gudar” (2018), ”Bedrägeriet” (2020), ”Någonstans somnar någon i gråt” (2020}, ”Boken om Lars” (2022).

Visa merVisa mindre