– Jag kan tänka ”Oj, vad har jag gett mig in på”, men jag har planerat det här ända sedan förra sommaren, berättar författaren och Österåkersbon Staffan Nordstrand, 73 år.

När det här trycks i tidningen har han redan ha varit på väg flera dagar - starten skedde 25/4. Från byn Maunu i Norrbotten vid finska gränsen till landets sydligaste udde, Smygehuk i Skåne. På en åkgräsklippare med en topphastighet på 12 km/timmen.

Svår uppväxt

Allt för att väcka uppmärksamhet kring funktionsnedsättningen dyslexi, läs- och skrivsvårigheter.

– Jag räknar med att det tar 35 dagar, säger han.

När Mitt i pratar med honom några dagar innan avfärden är han fortfarande kvar hemma i Svinninge, men gräsklipparen har har redan skickat iväg till Kiruna.

Hur det kan vara att växa upp som dyslektiker skildrar Staffan i romanen i ”Boken om Lars”, hans nionde bok och senaste bok.

– Den handlar om en liten kille som tycker det ska bli väldigt kul att börja skolan. Men sedan börjar kompisarna mobba honom för att han har svårt att läsa och skriva och han hamnar i utanförskap, på barnpsyke, blir besvärlig och blir så småningom placerad i olika hem.

Hur mycket är dina egna erfarenheter?

– Väldigt mycket.

För Staffan vände det, han lärde sig läsa och skriva hjälpligt och så småningom gjorde han karriär i databranschen och senare inom byggindustrin.

I vuxen ålder stötte han på en gammal lärare han haft, på Sveavägen, minns han.

– Jag berättade att jag jobbade som marknadsansvarig för smådatorer (tidig benämning på PC).– Hon trodde mig inte. Jag såg på henne att hon trodde att jag ljög.

Iskall resa

Inspiration till vansinnesresan med åkgräsklipparen har han fått från USA där någon lär har åkt från kust till kust på en gräsklippare.

Till en början lär det blir rätt kyligt. Staffan räknar med temperaturer på några minusgrader, möjligen någon ynka plusgrad hela vägen ner till Östersund, en resa som kommer ta cirka tolv dagar.

För säkerhets skull har han med sig snökedjor om vägen skulle vara isig och en seglaroverall mot väder och vind. Längs vägen planerar han även att göra flera föredrag på skolor och bibliotek.

– När jag hör hur folk ute i samhället har problem då är det dags att ta tag i det. Jag vill ge dyslexin ett bredare ansikte och högre röst.