Trygghetsutskottet i Stockholm har återigen fördelat pengar till olika trygghetsinvesteringar i staden.

Under mandatperioden delas sammanlagt 400 miljoner ut för olika satsningar, med syftet att öka just tryggheten på gator och torg.

Den här gången klubbades 12,5 miljoner till investeringar i Järva. Det största delen, nästan sex miljoner, ska gå till en upprustning av Akalla busstation.

– Flera har berättat att de känner en otrygghet vid platsen, vilket även vår egen trygghetsmätning visat. Med de här pengarna ska vi renovera nedslitna ytor, väggar och tak, samt se till att det finns sittytor som känns välkomnande när man väntar på bussen eller bara vill vila benen ett tag, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd och ordförande i trygghetsutskottet.

Karin Wanngård (S), finansborgarråd och ordförande i trygghetsutskottet.

Karin Wanngård (S), finansborgarråd och ordförande i trygghetsutskottet.

Johannes Äng

Medborgarbudget

1,3 miljoner ur trygghetsfonden kommer gå till det nya utegymmet vid Husby gård, som Mitt i tidigare skrivit om. Man genomför just nu en så kallad medborgarbudget i ärendet: En process där medborgarna involveras i hur resurserna prioriteras.

Staden utlyser nu deltagare, och uppmanar medborgare som vill vara med och påverka utformningen av gymmet att gå in på stadens hemsida för att delta i en enkät om det planerade bygget.

– Vi bestämmer pengar och plats, medborgarna bestämmer vad som ska ske. Det kan vara att man får önska vilka maskiner som behövs, hur tunga vikterna ska vara och sådant, säger Karin Wanngård.

Hon vill använda sig av metoden på fler platser framöver.

– Det här arbetssättet har blivit framgångsrikt i exempelvis London och Paris, och jag hoppas projektet i Husby faller väl ut och kan stå som inspiration för andra, liknande processer i Stockholm, säger hon.

Vid den markerade cirkeln ska det nya utegymmet vid Husby gård ligga. Nu kan du tycka till om utformningen.

Vid den markerade cirkeln ska det nya utegymmet vid Husby gård ligga. Nu kan du tycka till om utformningen.

Stockholms stad

Ny belysning i Tensta

I Tenstadalen kommer man installera ny belysning för tre miljoner kronor.

Det byggs en skatepark på platsen, och det är viktigt att de som använder den har bra ljus och sikt, menar Karin Wanngård.

– Man ska aldrig behöva känna obehag när man rör sig ute i sitt område och man ska kunna gå till och från Tenstadalen och känna sig trygg. I dagsläget finns platser där människor inte vill vistas, och det vill vi förändra, säger hon.