Stämning. Spelaraffären ägde rum i januari 2019. Morgonen innan den offentliggjordes köptes ovanligt många AIK-aktier, över 24 000 jämfört med det normala 1000. Foto: Mostphotos

AIK:s förra vd stäms för insiderbrott

AIK Fotbolls tidigare vd Jens T Andersson stäms av Finansinspektionen för att ha röjt insiderinformation till flera personer kring en försäljning av en spelare 2019. – När det här är klart kommer jag att uttala mig och ni kommer att förstå vilka de här personerna är, säger Jens T Andersson.

  • Publicerad 12:10, 15 dec 2021

Stämningen som är inlämnad till Stockholms tingsrätt är kopplad till fotbollsspelaren Kristoffer Olssons övergång från AIK till ryska Krasnodar 2019, enligt medieuppgifter en affär värd 50 miljoner kronor.

Jens T Andersson som då var vd och klubbdirektör i börsnoterade AIK Fotboll AB, ska enligt Finansinspektionen, FI, ha röjt information om affären.

Finansinspektionen yrkar därför att Andersson straffas med en sanktionsavgift på 140 000 kronor.

Två dagar innan

Enligt FI fick fem personer som varken haft anställning eller utfört uppdrag åt AIK Fotboll AB, information av Andersson om försäljningen två dagar innan affären offentliggjordes.

Enligt stämningen ska förhandlingarna samt värdet på försäljningen vid denna tidpunkt ha varit klara.

FI menar att det handlar om en "överträdelse av marknadsmissbruksförordningen". I bevisningen finns mejlväxling, pressmeddelanden och tidningsartiklar om spelartransfern.

Enligt Aftonbladet köptes ovanligt många aktier, 24 359 stycken, morgonen innan försäljningen offentliggjordes, att jämföra med normalt sett 1000 AIK-aktier per dag.

Välkomnar prövning

Jens T Andersson har sedan FI:s utredning startade sagt att han inte ansett sig ha gjort något fel.

Till Mitt säger han med anledning av FI:s stämning att han välkomnar att saken prövas.

– Det jag kan kommentera nu är att jag vid tidpunkten var ytterst ansvarig för AIK Fotboll och jag är i en tvist med Finansinspektionen om den administrativa delen av försäljningen, säger han.

Enligt Jens T Andersson gavs inte informationen till utomstående personer.

Vilka fick informationen då?

– Jag kan inte kommentera det eftersom att det är det vi tvistar om. Tingsrätten ska först avgöra det här och när det är klart kommer jag att uttala mig och då kommer ni förstå vilka de här personerna är.

Jens T Andersson är idag ordförande i Svensk Elitfotboll.