Birger Dahlerus hade både språkkunskaper och kontakter med högt uppsatta människor i händelsernas centrum i det sena 1930-talet. Genom att nätverka med politiker och affärsfolk från såväl Storbritannien, Norden och Tyskland försökte han stoppa kriget.

I boken ”Görings vittne” av Johan Jakobsson, som också är statssekreterare åt statsminister Ulf Kristersson – berättas bland annat om hans privata relation med Hermann Göring, Adolf Hitlers närmaste man.

Birger Dahlerus lärde känna Hermann Göring genom en arvstvist som involverade nazister. Göring hjälpte honom lösa konflikten.

– Vad ger då en vd för ett vitvaruföretag som tack för hjälpen? Jo, en diskmaskin, säger Johan Jakobsson och skrattar.

Boken handlar om hur affärsmannen Birger Dahlerus privata försök att mäkla fred mellan Tyskland och England precis innan andra världskrigets utbrott.

Mitt i möter författaren vid Gamla Djursholm där Birger Dahlerus bodde med sin familj.

Johan Jakobsson förklarar varför han tagit ett sådant intresse. – Det har nog delvis att göra med vad jag jobbar med och likheterna i våra världar som handlar om politik, och affärer.

Johan Jakobsson förklarar varför han tagit ett sådant intresse. – Det har nog delvis att göra med vad jag jobbar med och likheterna i våra världar som handlar om politik, och affärer.

Stefan Källstigen

Försvarade Göring

Bokprojektet började med att Johan Jakobsson stötte på historien när han bläddrade i Nürnbergsrättegångarnas protokoll för 16 år sedan. Där fanns Birger med och vittnade till Hermann Görings försvar. Enligt Birger var Göring välvilligt inställd till fred.

– Jag undrade hur han hade hamnat där, en vanlig svensk affärsman, säger Johan Jakobsson.

När kriget var slut redogjorde Dahlerus för sina möten med tyskarna och engelsmännen. Det han dock inte berättade var att han fortsatte ha kontakt med nazisterna under kriget.

När kriget pågick fick Birger låna Hermann Görings privata flygplan och hans företag tjänade stora pengar på affärer med Nazityskland, ett företag som gick under när kriget tog slut. Det var bland annat han som förde fram krav på tyska trupptransporter genom Sverige, 1941.

– Han blev en viktig kontaktperson i Sverige även efter krigsutbrottet, det har inte varit känt innan, säger Johan Jokobsson.

Birger Dahlerus, vitvarudirektör på Bolinders i Kallhäll och Djursholmsbo, ursprungligen från Stockholm.

Birger Dahlerus, vitvarudirektör på Bolinders i Kallhäll och Djursholmsbo, ursprungligen från Stockholm.

Järfälla kommuns bildarkiv

Tog avstånd från nazismen

Efter kriget tog Birger Dahlerus avstånd från nazismen med sitt sitt vittnesmål i Nürnberg 1946.

– Mitt intryck är att Birger Dahlerus inte intresserade sig för frågor om ideologi. Det bidrog till hans blindhet inför nazismen och naivitet inför nazisternas planer, säger Johan Jakobsson.

– Men han trodde nog själv, affärsman som han var, att allt kunde lösas om alla pratade och ingick avtal.

Fördröjde kriget två dagar

Men hur mycket påverkade Birger Dahlerus kriget?

Troligen inte så mycket, menar Johan.

– Nej, men han var en betydelsefull mellanhand för nazisterna även under kriget.

– Man kan säga med viss säkerhet att han bidrog till att fördröja så att det tog två dagar innan Storbritannien förklarade krig mot Tyskland. Han stoppade inget krig, men fördröjde det.