Mitt i träffar Adam Holm, 29, på Ekerö båtklubb en varm sommardag. Så här, omgiven av natur, är som han trivs allra bäst.

– Det är därför jag tycker om att bo på Färingsö, man kan ha närheten till naturen och höra löven som blåser, men också ibland droppa in i stan.

Nyligen gjorde han ett ärende i stan, nämligen att gå på premiären av filmen Love Like Nature, som han skapat tillsammans med fotografen David Sahlberg.

I den skildras tiden då de levde med urfolk för tre år sedan. Totalt bodde de hos tio olika stammar som levde i bland annat bergen, djungeln, öknen och vid havet.

– Det var väldigt speciellt att uppleva något i till exempel Amazonas djungel och sedan sitta med hundra personer i en biograf och dela det. Det kändes väldigt meningsfullt.

Adam Holm satsade tidigare hårt på en karriär inom vindsurfing. ”Nyligen fick någon reda på att jag vunnit VM i vindsurfing och helt plötsligt blev jag någon annan i dennes ögon. Det säger mycket om hur prestationsinriktade vi är”, säger Adam Holm.

Adam Holm satsade tidigare hårt på en karriär inom vindsurfing. ”Nyligen fick någon reda på att jag vunnit VM i vindsurfing och helt plötsligt blev jag någon annan i dennes ögon. Det säger mycket om hur prestationsinriktade vi är”, säger Adam Holm.

Mikael Andersson

Vann VM i vindsurfing

Bakgrunden till vistelsen med urfolk kommer från en tid i livet då han främst fokuserade på prestation. 2017 vann han VM i vindsurfing, och ägnade flera år till att träna för OS i sporten. Till slut började han känna av följderna av sitt elitsatsande.

– Jag tappade kontakten med min egen kropp, fick magbesvär och svårt att sova. Det var väl där någonstans som jag började ifrågasätta det starka fokuset på prestation vi har i samhället.

En familjevän berättade för honom om urfolken som lever i Syd- och Centralamerika och hur de lever i samklang med naturen. Genom en kontakt och mycket research fick de kontakt med urfolken.

– De sitter på en visdom som sakta men säkert håller på att gå förlorad. Bland annat om hur man tar hand om naturen, och använder sig av naturen som läkemedel.

I filmen porträtteras de stora skillnader i livsstil som finns i väst jämfört med hos urfolken. En stor skillnad är att urfolken oftast lever mer i nuet. Det är inte lika vanligt att de pratar om det som hänt tidigare eller om framtiden, enligt Adam Holm.

– Vi lärde oss om att leva av och i naturen av dem, vi gjorde ceremonier. Ofta levde vi i en värdfamilj och hade undervisningsdagar med någon ledare.

Att komma från Sverige för att leva med urfolk kan för vissa verka något problematisk, hur ser du på det?

– Vi hade alltid med oss egen mat för att inte ta av deras resurser. Vi tänkte också noga igenom så att vi skildrade urfolken med så mycket ödmjukhet och respekt som möjligt.

När filmen nu haft premiär pågår arbetet med att distribuera filmen, samt hålla workshops relaterade till filmen. I sommar ska Adam Holm även hålla vindsurfingskurser.

– Kurserna är som en bro för att få folk att komma ut i naturen och bli mer stresståliga.

I framtiden vill Adam Holm fortsätta göra film och sprida information om naturen och urfolk. Framför allt är det ett budskap som han vill dela med sig av.

– Ut i naturen så mår man bra, prova gärna och se om det funkar för dig.