Puffärm, hårspray, träningsoverall och axelvadd. För att inte tala om yuppies, mobiltelefonen, datorerna, sportbilar, högkonjuktur och Berlinmurens fall.

Men 80-talet var också AIDS, Kalla kriget, mordet på såväl Olof Palme som John Lennon och massakern på Himmelska Fridens torg i Kina.

Det var ett decennium som de allra flesta har en bild av, även om de inte själva upplevt det.

Nu ska det bevaras i form av personliga berättelser på Stockholms Stadsmuseum.

https://www.mitti.se/nyheter/skratta-forfasas-eller-inspireras-har-ar-stockholms-80-tal/reptjh!CzONNyQMlTWYhXON2Va92g/

Vill ha dina minnen

Stadsmuseet bjuder in Stockholmarna att berätta om sitt 80-tal. Gärna så här, med en sak eller ett foto som utgångspunkt. Minnen kommer skrivas ned, men sakerna får du ta med hem igen.

– Vi vill samla in personliga minnen och berättelser om den här tiden, säger Bo Larsson, som tillsammans med Minja Hjorth är antikvarierna som ansvarar för utställningen.

Och stockholmsanknytningen är viktig.

– Vi beslutade att fokusera på det, även om det hände väldigt mycket runt om i världen då. Det här ska fokusera på människors upplevelser snarare än de stora historiska dragen, säger Bo Larsson.

Undertecknad tog tillfället i akt inför intervjun och packade väskan med nostalgi.

"NintendoLjuden!"

Först upp ur väskan är Nintento 8-bitarsspelet. Det som bara mina kompisarna fick ha då, när det begav sig, men som jag nu spelar under sena nätter på landet.

– Det här! Utbrister Minja Hjorth.

Hon minns ljuden, grafiken, hur lätt det var att umgås kring spelet. Och hur mycket de skiljer sig från dagens TV-spel.

Nästa 80-talsgrej till samlingen är hemsydda kläder. De har tillhört en släkting men har nu fått vandra ner till mina döttrar. På 80-talet fick de bara användas under speciella tillfällen. Döttrarna älskar dem, klappar på de glänsande knapparna och det vackra tyget med rosor. De kan eventuellt ha tillkommit i början av 90-talet, men så har decennierna inte så skarpa kanter när det kommer till trender, berättar Bo Larsson.

– 70-talet fanns med en bit in på 80-talet till exempel.

Det var när de upptäckte att det fanns luckor i samlingarna som projektet drog igång. Nu ska luckorna fyllas.

Gympa och dans

De som åker till museet för att dela med sig av sina berättelser kommer kunna ta del av en stor dos nostalgi i form av Streetdance med Karl Dyall, musik med DJ Joakim Hjorth och gympa med Friskis & Svettis.

– Vi ville inte stänga in folk i vad 80-talet är, men vi ville samtidigt ha en rolig dag. Vi anspelar nog på stereotyperna av 80-talet, men vi hoppas ju få en bred variation av hur det var, säger Minja Hjorth.