Bostäder kommer troligtvis att byggas ovanpå parkeringsgaraget intill Granängsringens torg.

På senaste kommunstyrelsemötet röstade politikerna för detaljplanen, bortsett från Sverigedemokraterna. Frågan är tänkt att avgöras på fullmäktigemötet i kväll, torsdag.

Cirka åttio nya hyresrätter planeras i två våningar, på initiativ av det kommunala bostadsbolaget Tyresö Bostäder som äger marken och byggnaden.

– Vi behöver rusta upp parkeringsgaraget och eftersom vi har en bostadsbrist så tittade vi på möjligheten att bygga på det, säger Maria Öberg, vd för Tyresö Bostäder.

Vill ha små lägenheter

Tyresö Bostäder vill bygga främst mindre lägenheter – ettor och tvåor – vid torget.

– Vi ser att det behovet finns eftersom Granängsringen har få mindre lägenheter i dag.

Huset byggs ut med en lokal i bottenvåningen på gaveln mot torget, där garageinfarten är i dag.

– Tanken är att det ska bidra till att skapa ett mer rumsligt, trevligare torg med mer liv, säger Maria Öberg.

Del av större plan

Kvarteret är en del av en större plan för området. År 2017 skickade kommunen ut det förslaget på granskning. Närmare 500 nya bostäder planerades då totalt, som Mitt i Tyresö tidigare har skrivit om.

Ett av kvarteren – det i slänten upp mot Granbacken – har strukits sedan dess.

– Det blev för trångt att få till. Ett annat kvarter har kommit till på marken där Akelius har garage i dag, säger Sara Kopparberg, samhällsbyggnadschef.

Tyresö Bostäders del är den första att tas upp för beslut. En puckel på vägen Granängsringen är en av orsakerna till att de andra dröjer.

– Vi måste få till helheten så att alla höjder stämmer från de nya bostäderna som planeras i Wättinge upp till det här. Vi arbetar vidare med planerna för de andra kvarteren vid Granängsringen och det kan bli fler etapper klara för beslut under året.

Bron rivs

Den plan som nu har gått vidare innebär att gång- och cykelbron över Granängsringen rivs för att ge plats för Tyresö Bostäders hus. I planen ingår också torget som kommunen planerar en arkitekttävling för.

– Vi vill skapa en mötesplats vid torget och göra det mer befolkat. Den nya bebyggelsen i området är tänkt att vända sig mer mot gatorna än den som finns i dag vilket kan göra att det upplevs mer tryggt, säger Sara Kopparberg.