UTE. Niro gillar att vara ute i trädgården med mamma Negar Mottaghi. Foto: Stefan Källstigen

7-årige Niro behöver hjälp med allt – men nekas korttidsboende

Niro, 7, har en svår intellektuell funktionsnedsättning samt autism och kräver uppsikt dygnet runt. För att få avlastning har familjen Mottaghi i Upplands Väsby ansökt om fyra dygns korttidsvistelse i månaden. Men kommunen säger nej.

  • Publicerad 09:04, 11 okt 2021

Men det kommer att ta minst ett år. Ett års ork som inte någon i familjen har.

Negar Mottaghi har länge kämpat för sin autistiske son Niro, vars svårigheter ökar ju äldre han blir. Han fyller åtta år i november, men är kognitivt på en 2-årings nivå – för ett barn med autism. Niro har ett stort omvårdnadsbehov.

– Han behöver hjälp med allt, berättar mamma Negar när vi hälsar på hemma i Odenslunda, dit familjen nyligen flyttat från Bollstanäs.

Pappa Ebbi har just hämtat hem Niro från grundsärskolan i Sollentuna. Niro börjar direkt gå runt i husets entréplan, som målats i lugna färger och öppnats mellan rummen. Inredningen är avskalad – för Niros skull.

– Här går han varv efter varv, gärna med sin favoritsak i handen – ett par solglasögon. Han är ständigt i rörelse, säger pappa Ebbi.

Även för systerns skull

För att familjen ska orka med och för att även storasyster Celine, 8, ska få en chans att få mamma och pappas fulla uppmärksamhet, ansökte familjen om avlastning i form av korttidsvistelse fyra dygn i månaden.

– Det är även för att Niro ska få stimulans. Även barn med funktionsnedsättningar behöver miljöombyte och göra roliga saker, på sina villkor.

Men kommunen sa nej till familjens ansökan om korttidsvistelse – trots att vården och skolan intygar att Niro har rätt till stöd enligt LSS, enligt familjen.

Kommunpolitiker: Besluten är svåra

– Beslutet är fattat på en gammal utredning från 2019 med uppgifter som inte stämmer. Niros autism har försvårats, vilket läkare, neurolog och barnspsykolog intygar. Och utredaren har inte ens träffat Niro, säger Negar Mottaghi.

RÖRELSE. Niro är alltid i rörelse – helst med favoritglasögonen i handen. Foto: Stefan Källstigen

Hon suckar och säger att det känns tungt.

– Det är ju en rättighetslag, inte något man ska behöva kämpa för.

Kommunen har dock beviljat familjen tolv timmar avlösare per månad.

– Men det beslutet har inte verkställts för att de inte hittar någon avlösare, menar Negar Mottaghi.

Har överklagat

Familjen har överklagat avslagsbeslutet hos förvaltningsrätten.

– Men det kommer att ta minst ett år. Ett års ork som inte någon i familjen har. Varför kan inte kommunen titta närmare på ärendet och göra en omprövning? Om min familj bemöts på detta sätt, hur är det då för andra familjer? Vi lär inte vara unika, säger Negar Mottaghi.

ÄTA. "Niro behöver hjälp med allt. Han kan inte äta själv", berättar mamma Negar Mottaghi. Foto: Stefan Källstigen

RUTIN. När Niro ska varva ner och sova ligger han på mamma Negars ben och blir vaggad till sömns. Foto: Stefan Källstigen

GUNGAR. Negar Mottaghi med sonen Niro som har autism och intellektuell funktionsnedsättning. ”Han gillar verkligen sin gunga” säger Negar. Foto: Stefan Källstigen

LSS-ärenden i Upplands Väsby kommun

2018

101 avslagsbeslut (fördelat på 76 individer).

464 bifallsbeslut (fördelat på 277 individer).

2019

72 avslagsbeslut (fördelat på 60 individer).

520 bifallsbeslut (fördelat på 298 individer).

2020

63 avslagsbeslut (fördelat på 50 individer).

514 bifallsbeslut (fördelat på 309 individer).

Källa: Upplands Väsby kommun

Visa merVisa mindre

Familjen Mottaghi

Mamma Negar, 36, kurator. Driver även de två kontona “saduprecis” om funkofobi och “lika.unika” som sammanför personer med olika ovanliga diagnoser.

Pappa Ebbi, 40, IT-arkitekt.

Sonen Niro, 7.

Dottern Celine, 9.

Bor: Odenslunda, Upplands Väsby.

Visa merVisa mindre