Stadsbygge. Bostadshusen (till vänster) och kontoren (höger) får lokaler i botten för butiker, restauranger och gym. Foto: BSK Arkitekter

600 bostäder och 12-våningskontor vid Solnavägen

Solnavägens förvandling från trist bilväg till trivsam boulevard är snart igång. 600 bostäder vid nya t-banestationen Södra Hagalund väntas klubbas inom kort.

  • Publicerad 11:15, 8 feb 2021

När Gula linjen dras genom Solna växer nya kvarter fram. Stationen Södra Hagalund får en uppgång i Hagalunds industriområde, den andra mot Solnavägen.

Här, på Albydalsberget eller kort och gott "kullen", planeras nu för 600 bostäder och kontor.

Butiker, restauranger och service i bottenvåningarna ska bidra till känslan av en stad.

– Det är såklart jättebra att det här kommer igång, det är en viktigt del av omdaningen av Solnavägen till stadsgata, säger Pehr Granfalk (M).

Byggs som en trappa

Bostadshusen, som byggs på norra sidan av torget, får varierande höjd och färg.

Femton procent av lägenheterna ska vara fyra rum eller större. Nyinflyttade barnfamiljer får också en förskola i kvarteret som ska rymma 90 barn.

På södra sidan av det nya torget uppförs ett 12 våningar högt kontorshus som ska husera byggföretaget Nordrs, byggherre för projektet.

Gestaltningsmässigt blir kontorshuset som en trappa, det menar staden kan öka ljusinsläppet till torget.

Restaurang, konferens och gym blir andra inslag i kontorsdelen.

Fullmäktige förväntas anta detaljplanen den 22 februari.

Byggstart 2025

Bostäderna har planerad byggstart 2026 och 12-våningskontoret 2025. Tidsplanen för tunnelbanans gula linje har skjutits fram flera gånger och prognosen är nu trafikstart 2028.

Solna står för 650 miljoner kronor för stationen Södra Hagalund. Pengar som ska betalas av byggföretagen.

– Tanken är att exploateringsintäkterna ska betala stadens tunnelbanekostnader, säger Pehr Granfalk.

Det finns kritik mot byggplanerna på kullen. Naturskyddsföreningen anser att det är fel att bygga på naturmark. Grannar har klagat på att vissa hus blir för höga.

Solnas nya stationer

Arenastaden

Den nya tunnelbanestationen bildar tillsammans med pendeltåg, tvärbana och busslinjer en regional knutpunkt. Tanken är även att koppla samman Arenastaden med Hagalund och Vasalund.

Hagastaden

Nya stadsdelen Hagastaden knyter samman Solna med Stockholm med nya bostäder och arbetsplatser. Tunnelbanestationen får uppgång mot Torsplan i Stockholm, och tre entréer i norr i anslutning till Solnavägen, Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Södra Hagalund

Nya bostäder och arbetsplatser byggs när Solnavägen förvandlas till stadsgata. Stationen får en entré vid Gelbgjutarevägen och en utmed med Solnavägen byggs.

Visa merVisa mindre