Stopp! Kontroller utfärdades bland annat på Valhallavägen i närheten av Gärdesskolan. Foto: Katarina Linde

59 fick böter och två blev av med körkortet

Under trafikveckan har polisen haft fokus på hastigheter i närheten av skolor och förskolor. På Östermalm fick 59 bilister böter och två blev av med körkortet.

  • Publicerad 15:40, 27 aug 2021

Jag brukar peka på den skola eller förskola som ligger i närheten och berätta att många barn rör sig i området

Kanske såg du dem i förra veckan? Poliserna som vinkade in bilister som inte hade hållit hastigheten i närheten av förskolor och skolor i stan.

Det var nationell trafikvecka i hela landet, med fokus på hastighetsbegränsningar.

På Östermalm gjorde polisen vid några tillfällen kontroller på Valhallavägen, Linnégatan, Styrmansgatan och Bobergsgatan.

59 bilister fick böter och två förlorade körkortet.

– Det är aldrig roligt att bötfälla människor, och det är klart att en del blir upprörda. Många är stressade föräldrar på väg till jobbet. Samtidigt måste jag säga att de flesta tar det bra, säger Oskar Nyström, gruppchef vid insatsen.

– Jag vill helst att folk ska förstå varför vi gör det vi gör, att de inte ska åka iväg och tycka att vi har jäklats. Jag brukar peka på den skola eller förskola som ligger i närheten och berätta att många barn rör sig i området. Skulle olyckan vara framme är det stor skillnad att köra på någon i 30 kilometer i timmen jämfört med 45.

Redo. Kontrollen på Valhallavägen pågick i en knapp timme. Foto: Katarina Linde

Förutom hastighetsöverträdelser var det några som under veckan körde mot rött (indraget körkort) eller i bussfil (bot tusen kronor). Inte heller var det alltid så att bilen som vinglade hade en berusad förare bakom ratten, mobiltelefonen kunde också vara bov i dramat.

–Man kan tycka att mobilen är en skitsak, men den tar fokus från vägbanan. Jag tror att betydligt fler olyckor än vi har kännedom om orsakas av att föraren sitter med mobilen i handen, säger Oskar Nyström.

Han berättar att vissa som stoppas frågar om polisen inte har något bättre för sig. Gripa våldtäktsmän till exempel.

– Jag brukar säga att vi självklart ska göra det också, men trafikarbetet är också viktigt. Håller man hastigheten räddar man människoliv.

Sammanlagt utfärdades 237 böter för hastighetsöverträdelse och 106 övriga böter i trafikmiljön i lokalpolisområde Norrmalm, där Norrmalm, Kungsholmen Östermalm och Lidingö ingår. För hastighetsöverträdelser har polisen en marginal på tre km/h, vilket innebär att föraren ofta har kört något fortare än vad som anges.

Böter på upp till 4000 kronor

På vägar där 30 km/h gäller återkallas körkortet om du har kört mer än 20 km/h över den tillåtna hastigheten.

Vid upprepade fortkörningsbrott kan körkortet återkallas även vid lägre hastighetsöverträdelser.

Böter på vägar med begränsning på 30 km/h.

1–10 km/h 2 000 kr

11–15 km/h 2 400 kr

16–20 km/h 2 800 kr

21–25 km/h 3 200 kr

26–30 km/h 3 600 kr

31– km/h 4 000 kr

Visa merVisa mindre

Så många liv kan räddas

Studier av olika kollisionshastigheter i olyckor mellan bil och gående visar att det är fem gånger högre risk att den gående omkommer om den blir påkörd i 50 km/tim än i 30 km/tim.

Om hastighetsbegränsningen på alla 50-sträckor sänks till 40 km/timme kan minst fem liv kan sparas varje år. Dessutom slipper ungefär 83 trafikanter att bli allvarligt skadade.

Källa: Trafikverket/
forskning.se

Visa merVisa mindre