Fotomontage. Illustration av den byggnaden som föreslås byggas precis där Skyttevägen och Ribbings väg möts. Foto: Appell Arkitekter

58 nya bostäder kan byggas i centrala Edsberg

Samhällsbyggnadsnämnden och kommunstyrelsen har godkänt ett förslag till detaljplan för ytterligare bostäder i Edsberg. Det handlar om 58 nya lägenheter på fastigheten Eklövet 3 alldeles norr om Edsbergs centrum.

  • Publicerad 11:13, 3 dec 2020

– Sollentuna växer i invånarantal och efterfrågan på bostäder är fortsatt hög, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Moa Rasmusson (L).Förslaget gäller 58 nya lägenheter i två byggnadsdelar, med fem respektive tio våningar, i korsningen Skyttevägen-Ribbings väg.

Norr om centrum. Precis där Skyttevägen och Ribbings väg möts ska det nya huset byggas enligt planerna. Foto: Apell Arkitekter

Ett exploateringsavtal är redan klart mellan kommunen och Sollentunahem AB och bygget är en del av Sollentunahems uppdrag att bygga 1 500 nya hyresbostäder i Sollentuna till 2029.

– Projektet är ett förtätningsprojekt i Edsberg som på ett mycket bra sätt är anpassat till platsen med hänsyn både till det exponerade läget i korsningen och till den intilliggande bebyggelsen, säger Sollentunahems vd Anna Mellström.

Byggstart kan ske 2021

I bottenvåningen på det nya huset föreslås en lokal med cykelverkstad som tillsammans med tydliga entréer ska bidra till en trevlig och trygg gatumiljö, hoppas kommunen.

På fastigheten finns i dag en parkering för 19 bilar. Parkering för de nya bostäderna, och ersättning för de parkeringar som försvinner, tänker sig kommunen ska ordnas genom effektivare användning av befintliga, outnyttjade, parkeringsplatser vid Sollentunahems övriga bostadshus i området.

Beslut om den nya detaljplanen tas i kommunfullmäktige den 10 december och tros vinna laga kraft kring årsskiftet.

Byggstart och produktion beräknas ske från andra halvan av 2021 med möjlig inflyttning i början av 2023.

Bygge stör hyresgästerna i Edsberg: ”Vi behandlas som skit”

Flera byggplaner i Edsberg

Sedan tidigare pågår byggandet av flera nya bostadshus i centrala Edsberg inom kvarteret Esset 3–5 längs norra delen av Ribbings väg. Där bygger Sollentunahem fyra hus, varav ett högre på 12 våningar, som ska vara klara 2022.

I slänten ned mot Edsbergs sportfält finns ett förslag till detaljplan för cirka 270 nya lägenheter med olika upplåtelseformer, och även i kvarteret Ekstocken längs Danderydsvägen är ett planarbete påbörjat för nya bostäder.

Enligt kommunen syftar utbyggnaden och förtätningen i centrala Edsberg både till att möta efterfrågan på nya bostäder och att stärka tryggheten och den sociala hållbarheten i Edsberg.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Kontrollen av trängseln i butiker har redan startat

Nyheter 30 tjänstemän på länsstyrelsen jobbar med tillsynen Första veckan med nya covid-19-lagen och länsstyrelsen har redan varit ute och kontrollerat att inte för många kunder släpps in i butikerna: "De har varit väl förberedda. Vi har sett väldigt många...måndag 18/1 16:17

37-årig man dömd för kallblodiga mordet på busstorget

Nyheter Hade karaktären av en avrättning, menar tingsrätten En 22-årig man sköts till döds på busstorget vid Sollentuna centrum mitt på ljusa dagen den 6 februari i fjol. Nu har en 37-årig man dömts till fängelse på livstid för mord och grovt vapenbrott.måndag 18/1 11:32

Extra tjurig? Nu är oxveckorna här!

Nyheter Tre OXiga tips på hur du klarar dig Nu är oxveckorna här. Men håll ut, perioden är kortare än vanligt.måndag 18/1 10:50