Därmed ligger Sollentuna på nedre halvan i länet – men nära mitten – enligt nya siffror som tidningen Hem & Hyra har tagit fram med hjälp av länsstyrelsen i Stockholm och SCB.

I länet kommer det behövas runt 20 000 nya bostäder årligen de kommande åren, beräknar Länsstyrelsen, men 2019 byggdes bara drygt 15 000.

Henrik Weston som arbetar på länsstyrelsen och har varit med och tagit fram rapporten Läget i länet, om bostadsmarknaden i Stockholms län, tycker att kommunerna måste bli bättre på att analysera vilken typ av bostäder som behövs.

– Kommunerna har ett bostadsförsörjningsansvar. De måste skapa ett varierat bostadsutbud som passar alla inkomstgrupper, säger han till Hem & Hyra.

Att bara bygga nytt är därför inte lösningen eftersom många inte har har råd att flytta in i de nya hyresbostäderna, förklarar han.

– Det krävs bostäder där hyrorna inte är så höga, och dessa bostäder finns i det äldre beståndet dit kötiden är lång. Därför kan det behövas förändringar i hur förmedlingen av bostäder går till. Vi menar att kösystemet borde reformeras så att kötid inte blir enda kriteriet för att få en bostad, säger Henrik Weston.

https://www.mitti.se/nyheter/sollentuna-ger-upp-malet-om-1-500-nya-hyresratter-till-2024/lmsjv!7196981/