Böter. Många förare fastnade i polisens nät tidigare i veckan. Foto: Stefan Källstigen (arkivbild)

40 fast för fortkörning vid skolstart

Fyrtio personer. Så många bötfälldes för trafikförseelser utanför skolor och förskolor, när polisen hade fartkontroller i Farsta strand, Farsta och Hökarängen tidigare i veckan.

  • Publicerad 14:22, 13 jan 2021

På Färnebogatan, Ullerudsbacken, Pepparvägen och Farstavägen stod poliser uppställda i samband med skolstarten tidigare i veckan.

Uppdraget var att kontrollera hur hastighetsbegränsningarna vid skolorna efterlevdes. Det visade sig vara si och så med det.

40 förare fick böter för fortkörning, uppger Farstapolisen. En förare blev av med körkortet. Ytterligare en fick böta för att hen inte använde bälte och en för att ha använt mobiltelefonen bakom ratten.

”Det är alldeles för dåligt. Barn rör sig till och från skolan och det har varit halt med snö i luften”, skriver Farstapolisen på sin Facebook-sida.

Omdebatterad fartgräns

2019 beslutade trafiknämnden i Stockholm att maxgränsen 30 km/h ska gälla utanför alla skolor och förskolor i Farsta och flera andra stadsdelar. Beslutet vållade debatt mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna, där de senare menade att det räckte med 30 km/h precis utanför entréerna.

– Experterna säger att om man har 30 km/h på alla gator riskerar man att inte hastighetsbegränsningen respekteras runt skolor och förskolor och att hastigheten ökar, sa oppositionsrådet Jan Valeskog (S), i en Mitt i-artikel.

Ordkrig om hastigheter utanför förskolor och skolor