På Älvsjö torg jobbar 16-åringarna Klara Hellström, 16, och Ella Astervall, 16 som ordnar en rad olika aktiviteter för torgbesökare. De tillhör den andra gruppen sommarjobbare som sprider glädje och trivsel på Älvsjötorg. Tjejerna är glada över att ha fått en första inblick i arbetslivet.

– Hade vi inte fått ett sommarjobb så hade vi nog bara varit hemma, säger Klara Hellström.

Målet för stadsdelen är att erbjuda 400 feriearbete under året, lika många som i fjol. Hittills i sommar har stadsdelen anställt 338 personer och resterna av platserna tillsätts under höst och jullov.

– Verksamheter med direkt kontakt med brukare har inte kunnat erbjuda sommarjobb. Vi har i år därför gått ut lite extra till ideella föreningar som har möjlighet att ta emot sommarjobbare, säger Sandra Lind, kommunikatör på Hägersten–Älvsjö stadsdelsförvaltning.

Trygga torg

Som en särskild satsning i år har stadsdelen arrangerat sommarjobbsprojektet ”tryggt och trivsamt torg”, som innebär 48 arbetstillfällen sammanlagt på Liljeholmstorget och Älvsjö torg.

Sommarjobbarna håller sommartorgen rena och snygga, lånar ut solstolar, sprider information och gör det lättare för torgbesökare att hålla avstånd, på grund av pandemin. De ordnar även en rad olika somriga aktiviteter för alla åldrar.

Varje dag finns det representanter från olika lokala föreningar och verksamheter som visar upp sig. Polis och ordningsvakter har också ökat sin närvaro på torgen.

Feriearbetare i Älvsjö

I Älvsjö lyser sommarjobbarnas rosafärgade arbetsvästar upp torget. Ett tält har ställts upp och där har flera samlats för att pyssla och prata.

– Vi förväntade oss att vi skulle få arbeta med parkskötsel. I stället arbetar vi mer kreativt och ordnar bland annat aktiviteter med återbrukstema eller skapar konstverk med besökare på torget, säger Klara Hellström.

Förra året fick Klara inget sommarjobb. Detsamma gäller flera av hennes kompisar i år.

– Vi är glad att vi fått chansen till jobbet, det ger oss erfarenhet och det är roligt med den första lönen. Vi rekommenderar verkligen andra att söka sommarjobb i god tid, säger tjejerna.