Botkyrka kommun kan behöva betala upp till 200 miljoner för att forsla bort det skandalomsusade sopberget i Kassmyra som drivits av samma ägare som det omskrivna bolaget Think Pink.

Markus Ek, biträdande miljöchef på Botkyrka kommun hoppas kunna påbörja arbetet med bortforsling redan i oktober, men det handlar om 18 till 30 000 ton sopor.

Vart tar soporna vägen?

– Det finns en trappa där de som tar hand om avfallet ska försöka återanvända, återvinna och till sist deponera. Just nu pågår förhandlingar med en rad olika seriösa entreprenörer som enligt miljöbalkens alla regler ska ta hand om soporna, säger Markus Ek.

Vad händer med marken sedan?

– Det är privatägd mark, men vår ambition är att utveckla området med bostäder, kontor och butiker.

Kassmyra är en av två kontroversiella sopstationer i kommunen där Think Pink varit inblandade. Den andra, Kagghamra, brann i vintras och blev en nationell nyhet på grund av brandens omfång. Just nu ligger sophögarna i Kagghamra och pyr under sand där det är cirka 60 grader varmt.

– Sopstationen ligger på privat mark, men vi tror inte att den går att öppna igen. Först när det svalnat kan vi gå vidare. Vi hoppas det ska ske till sommaren.

Sedan har Botkyrka gjort sig av med två problematiska sopstationer?– Det är vår ambition.

Notan, uppemot 200 miljoner, vem står för den?

– Vi kommer att skicka den vidare till konkursboet. Kommunen söker även statliga bidrag för att ta bort avfallet. 

https://www.mitti.se/nyheter/beslutet-kommunen-forslar-bort-kassmyras-sopberg/repuit!n8HF005dyKAsgRgHdGJrA/