Det var i oktober förra året som ett paket från utlandet togs i beslag av tullpersonalen hos Postnord i Veddesta. I paketet som skulle ge sken av att innehålla en köksredskap hittade tulltjänstemännen visserligen en kastrull – men också åtta kilo kokain.

Paketet var ställt till en 25-årig man bosatt i Järfälla. Polisen bytte ut sju av de åtta påsarna med tösalt. En av påsarna lät de ligga kvar.

Polisen höll span

Paketet levererades sedan som det skulle till 25-åringens adress. Kort därefter hämtade en vän till 25-åringen upp paketet.

Enligt polisens spanare möttes vännen och 25-åringen upp och gick in i vännens bostad. 25-åringen lämnade sedan med en till synes välfylld ryggsäck och gick tillbaka till sin bostad. 25-åringen greps och hemma hos honom hittades mycket riktigt de sju påsarna med tösalt och den kvarlämnade påsen med ett kilo kokain.

I polisens förundersökning framgår det att vännen inte visste att det var kokain i paketet, vilket polisen senare också kunde slå fast. I filmer från 25-åringens mobiltelefon framgår det att han lät vännen hämta upp paketet utanför hans dörr eftersom han var fast på jobbet.

Det framgår även att 25-åringen hanterat narkotikan med stor försiktighet.

Kokainet låg gömt i ett paket tillsammans med en kastrull.

Kokainet låg gömt i ett paket tillsammans med en kastrull.

Polisens förundersökning

Sex års fängelse

Renheten på kokainet uppgick till 89 procent, vilket är betydligt högre halt än det som säljs på gatan. Värdet av kokainet beräknas till drygt 12 miljoner kronor.

25-åringen är tidigare dömd för att ha kört bil utan körkort. Nu döms han av Attunda tingsrätt för synnerligen grovt narkotikabrott till sex års fängelse. 25-åringen nekar till brottet och uppger i förhör att han trodde att paketet innehöll mobiltelefoner.

Påstående om hot

Han uppger också i förhör att han satt sig i skuld och att paketet skulle vara en del i att betala av skulden. Sent i polisutredningen sa han att han blivit hotad, men tingsrätten menar att de uppgifterna var en uppenbar efterhandskonstruktion.