Kyrkoval. Den 19 september är det kyrkoval. I Bollmoradalens kyrka kan du förtidsrösta. För tider se Tyresö församlings hemsida. Foto: Mitt i

22 000 Tyresöbor kan rösta i kyrkovalet

I morgon, söndag, är det kyrkoval. 22 600 Tyresöbor har rätt att rösta i år. Sist det begav sig ökade valdeltagandet rejält.

  • Publicerad 05:15, 18 sep 2021

Söndagen den 19 september är det kyrkoval i Sverige. Då avgörs vilka som ska styra Svenska kyrkan på församlings-, stifts- och nationell nivå.

Alla som är medlemmar i Svenska kyrkan och har fyllt 16 år får rösta. Det innebär drygt 22 600 Tyresöbor.

En av fem röstade

Vid förra kyrkovalet 2017 var valdeltagandet i landet det högsta sedan 1950.

Då röstade nästan 19 procent av de röstberättigade i Tyresö i valet till kyrkofullmäktige. Det var drygt 4 400 personer. Motsvarande siffra i senaste valet till kommunfullmäktige i Tyresö var 87 procent.

Samtidigt ökade valdeltagande i kyrkovalet rejält i valet 2017 jämfört med valet 2013, då nästan 11 procent av Tyresöborna röstade.

Fyra ställer upp

Vilka kan du då rösta på?

I kyrkovalet kallas kandidaterna som du kan lägga din röst på för nomineringsgrupper. I Tyresö ställer fyra upp i valet till kyrkofullmäktige. Det är Arbetarepartiet Socialdemokraterna, Framtidens kyrka i Tyresö församling, Sverigedemokraterna och Vänstern i Svenska kyrkan.

Vad har då politik med kyrkan att göra? Alla som är medlemmar i Svenska kyrkan betalar en kyrkoavgift. Valet handlar framför allt om de olika nomineringsgruppernas syn på hur de pengarna ska användas och hur kyrkans verksamhet ska bedrivas.

Vilken vallokal du ska rösta i den 19 september står på röstkortet som du får hem i brevlådan.

Så gick det i förra valet

Resultatet för valet till kyrkofullmäktige i Tyresö församling 2017:

Arbetarepartiet Socialdemokraterna: 48 procent

Framtidens kyrka i Tyresö församling: 20 procent

Borgerligt alternativt: 18 procent

Sverigedemokraterna: 12 procent

Frimodig kyrka: 2 procent

Källa: Svenska kyrkan

Visa merVisa mindre