Överträdelser. Många bilförare fastnade i polisens hastighetskontroller under nationella trafikveckan. Foto: Pekka Pääkkö

218 förare fast i veckans fartkontroller

Förra veckan var nationell trafikvecka. Över 200 förare fastnade i polisens kontroller och 20 fick körkortet indraget. "Det är oroväckande att siffrorna är så pass höga", säger polisen Fredrik Ehrström.

  • Publicerad 16:16, 27 aug 2021

Under året infaller elva nationella trafikveckor, med olika inriktningar, alla med syfte att minska antalet skadade och dödade i trafiken. En av dem inföll förra veckan.

– Det primära målet nu var att sänka medelhastigheten och öka andelen nyktra förare i trafiken, säger Fredrik Ehrström, yttre befäl vid Södermalmspolisen.

Polisen var ute vid tre vägar i stadsdelen, vid tolv tillfällen, för att kontrollera hastigheten – vid Ringvägen, Renstiernas gata och Hornsgatan. Platserna valdes på grund av närheten till skolor och förskolor.

"Oroväckande"

Resultatet blev 218 hastighetsöverträdelser. 20 personer fick körkortet indraget. Tre förare är misstänkta för drograttfylleri, en för rattfylleri. En person är misstänkt för grov olovlig körning, alltså att personen inte hade körkort.

Största överträdelsen var en mc som körde 99 km/h på en 30-sträcka.

– Jag är nöjd med veckan, men det är oroväckande att siffrorna är så pass höga, säger Fredrik Ehrström.

Enligt Fredrik Ehrström är det svårt att säga en plats där folk sköter sig allra sämst.

– Det är ganska likadant överallt. Det är dålig regelefterlevnad var vi än står.

Även en mindre, riktad insats mot cyklar och elsparkcyklar utfördes. Då rapporterades ett 30-tal förare för att ha kört mot rött.