Det var mot natten till den 24 augusti i år som polisen fick in samtal om skottlossning i Kallhäll i Järfälla. När polisen kom fram stod det klart att någon skjutit mot en restaurang i centrumet.

De hittade även en skokartong som senare visade sig innehålla dynamit. Flera vittnen såg en bil köra i hög hastighet från centrumet. En 19-åring från Upplands-Bro greps några timmar efter dådet. Nu åtalas han för grovt vapenbrott och grovt olaga hot.

Helikopter med värmekamera

Han uppger i förhör att han inte hade kört bilen på flera timmar innan dådet, men polisen hade under insatsen en helikopter med värmekamera som visade att 19-åringens bil var varmkörd strax efter dådet.

– Jag har aldrig sett att man använt sig av det tidigare. Men man kan se på bilderna att bilen utstrålar värme och det var också en av anledningarna till att vi började intressera oss för den här killen, säger åklagaren Rickard Wahlqvist.

Dynamit i skokartong

Vad gäller dynamiten i skokartongen så fanns det aldrig någon större risk att den kunde explodera, menar åklagaren. Dynamiten saknade nämligen tändhatt.

– Det är den bedömningen som teknikerna har gjort. Det är därför jag benämner den som en bombattrapp.

Bevisningen mot 19-åringen består också i att flera skokartonger av samma sort som hittades på brottsplatsen fanns i hans lägenhet.

Även bilnyckeln som användes för att köra den utpekade bilen hittades i hans sovrum och telefonmaster placerar hans telefon i Kallhäll centrum för tidpunkten vid dådet.

– Jag är givetvis av uppfattningen att bevisläget är så pass starkt att väcka åtal, men jag vill inte föregå tingsrätten utan nu är det upp till dem att bedöma.

Oklart motiv

Motivet till dådet är ingenting som Rickard Wahlqvist undersökt i någon större utsträckning.

– Det är ingenting jag behöver bevisa, utan jag behöver bara bevisa att den här personen har utfört de här handlingarna, säger han.

Åklagaren tror dock att syftet med skottlossningen var att skrämma.

– Det är uppenbarligen så att någon är arg på någon annan.

Rickard Wahlqvist vill inte spekulera huruvida dådet har kopplingar till några specifika kriminella nätverk.

19-åringen medger att han kört en person till och från brottsplatsen, men nekar till gärningen.

Det ska även ha funnits en annan person på platsen i samband vid brottet, men denne har inte kunnat hittats.

Mitt har sökt 19-åringens advokat.